Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en veldig illeluktende lukt av min urin.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hallo! Jeg har en veldig illeluktende lukt av min urin. Jeg har ingen kjønnssykdommer så jeg lurer virkelig på hva dette kan plutselig komme av? Jeg kan beskrive lukten som fordervet fisk... Jeg gruer meg til å gå på offentlige toaletter på grunn av dette. Jeg har hatt det helt siden jeg hadde UVI i september. det er over 2 måneder siden og lukten er der fortsatt.. Dette er noe som plager meg kjempe mye. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år.

Takk for spørsmålet ditt!
Vond lukt av urinen har ofte sammenheng med hva man spiser eller hvor mye eller lite man drikker. Hvis man drikker lite blir urinen mørk fordi avfallsstoffene blir oppkonsentrert, og dette kan føre til sterkere lukt. Kaffe, krydder, hvitløk, sterk mat og visse grønnsaker (bl.a. asparges) kan gi spesiell lukt av urinen. Infeksjon i urinveiene kan også gi vond lukt på urinen. Det kan man utelukke med en urinprøve hos lege eller helsestasjon for ungdom.

Du sier at lukten på urinen din har en lukt som fordervet fisk. Det finnes en sykdom som heter "Fiskeodør syndrom". Det har imidlertid flere symptomer hvor man også har lukt av fisk fra svette, pusten og andre kroppsvæsker.

Det kan også være at lukten du opplever ikke stamme fra urinen, men har med skjeden din å gjøre. En ubalanse i noen av bakteriene som finnes i skjeden kan gi bakteriell vaginose. En slik ubalanse er ikke farlig. 
Den vanligste plagen ved bakteriell vaginose er vond lukt, og mange beskriver lukten som råtten fisk. Ofte merker man også økt mengde utflod eller at utfloden endrer seg og kanskje får en gråaktig farge. Noen kvinner kan også få plager som kløe og svie i skjeden.

Dette behandles med antibiotika, enten med stikkpiller til skjeden eller med tabletter som svelges på vanlig måte. 

Det er vanskelig å si konkret hva årsaken til den vonde lukten er, og jeg kan ikke annet enn å råd til deg enn å forsøke å drikke rikelig og å unngå de matvarene som jeg har nevnt over. 
Det jeg også vil anbefale deg, er at du tar en prat med enten fastlegen din eller lege på Helsestasjon for ungdom, slik at du kan finne ut av dette.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk