Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så mørk i huden i underlivet, hva kan jeg gjøre for å bleke området?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg hater utseende mitt og sliter med å starte dagen. Jeg har lenge vurdert selvmord fordi jeg ikke orker å gråte mer. Jeg søker på nettet i timesvis etter svar på mine problemer men finner ingenting. Jeg vil ikke snakke med fastlegen min om det for det synes jeg er så utrolig flaut. Så værsåsnill ikke kom med det forslaget. Jeg skriver til dere er fordi jeg er så utrolig mørk (3 ganger så mørk) i huden rundt underlivet enn andre steder på kroppen. Kan nesten beskrive fargen som svart, mens hudfargen min ellers er helt hvit. Det ser ut som skitt og jeg har så mange arr der nede og de har blitt så utrolig mørke de å. Jeg klarer ikke å vise meg nedentil foran kjæresten og det ødelegger selvtilliten min. Jeg høres kanskje overdramatisk ut men dette har vært en problem for meg i flere år og det ødelegger livet mitt. Hva kan jeg gjøre for å bleke området? Jeg tror det er genetisk + så gnisser jeg nedentil, og da kan man jo ikke gjøre noe for å bleke det? Hjelp meg!!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du synes det er vanskelig og fortvilende om du tenker at utseende på ditt underliv skiller seg veldig fra andre. At dette er så vanskelig at du vurdere selvmord, er slett ikke bra. Derfor er det bra at du kontakter oss.

Det finnes like mange forskjellige kjønnsorganer som det finnes ansikter. Ditt kjønnsorgan kan være mørkere eller lysere i fargen enn de du sammenlikner deg med. Det kan være større eller mindre, eller det kan være mer eller mindre symmetrisk enn de du sammenlikner deg med. Derfor er det å sammenligne seg med andre nor en bør forsøke å unngå i størst mulig grad.

Alle sammen tilhører det vanlige mangfoldet. Vi burde alle tenke oftere på hvor fint det er at vi alle er unike, også når det gjelder kjønnsorganer - det finnes ikke ett eneste ett som er helt likt ditt. Det er heller ikke utseende og fargen på ditt underliv som avgjør om en partner tenner på deg. 

Samtidig er det riktig, som du sier, at vårt utseende er avhengig av gener og det er helt normalt at huden i underlivet er mørkere enn ellers på kroppen. Dette er også vanlig hos gutter. 

Men jeg forstår at du kan synes dert er vanskelig å skulle akseptere dette og leve med at huden i underlivet er mørk. Huden i dette området er veldig følsom og tynn, derfor anbefales det ikke å bruke noen form for behandling for å bleke huden. Det kan påføre huden skader.

Imidlertid anbefaler jeg deg å snakke med noen som kan hjelpe deg til å finne en bedre og mer positiv måte å tenke på om deg selv og ditt utseende. For det er helt klart at om du stadig vekk forteller deg selv på at du ikke er fin nok, eller er misfornøyd med ditt utseende, vil dette tære på selvbilde og selvfølelsen din. Det vil føre til at du blir trist og lei og gi grobunn for andre negative tenker om deg selv og livet ditt. 

Det hjelper å snakke med noen når ting oppleves fortvilende. Ta derfor kontakt med en voksen som du stoler på. Det kan være helsesøster på helsestasjon for ungdom. Hun/han har møtt mange unge som har de samme tankene og følelsene som du beskriver. Sammen kan dere finne ut hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv til å bli stolt over den du er og tenke at du er mer enn god nok.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Kjønnsorganet ditt er topp!

Undertøy på en snor (colourbox.com)

Hvordan kjønnsorganet ditt ser ut er like personlig som ansiktet ditt. Alle varianter er like naturlige, og de ytre delene av kjønnsorganene kan være like usymmetriske som andre deler av kroppen. Det spiller liten rolle for nytelsen om kjønnsorganet ditt er skjevt eller rett.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse