Hopp til hovedinnholdet

Arver man fett og kropp etter foreldrene?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13 år og eg lurer på vist foreldrene mine er litt tykke betyr det at jeg også kommer til å bli det siden folk sier at du arver fettet og kropp osv etter foreldre dine er det sant betyr det at jeg også kommer til å bli tykk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det er riktig at arv og gener er en viktig faktor hvordan kroppen blir. Men det er ikke dermed sagt at du kommer til å bli tykk. Her kommer også andre årsaker inn som kosthold og fysisk aktivitet. 

Kroppen forandrer seg mye i puberteten forandrer, og det er mange som føler at det er litt vanskelig å venne seg til denne ”nye kroppen”. At jentekroppen plutselig skal ha andre former, med bryster, mer fett på rumpe, lår og mage er en overgang. Samtidig med at ens egen kropp driver og bygger seg ut, blir man stadig utsatt for bilder av supertynne modeller og stjerner som man sammenligner seg med. Det man ser i speilbildet ligner ikke lenger på den man lenge har vært, og det ligner heller ikke helt på bildene av supermodeller. Man titter på venninnene rundt seg og ser at de også har forandret seg og man sammenligner og lurer på om man er like flott som de andre, men man føler seg ofte litt usikker. Hva skal man tenke... Man må prøve å trives med den kroppen man har, kjenne at den ”virker” som den skal og prøve å ikke hele tiden ønske at det var litt annerledes.

Bruk tid til venne deg til din ”nye” kropp. Vær litt snill med den, ikke sammenlign for mye med andre, men se deg i speilet og fortell deg selv hvor flott kropp du har. Rett ryggen og vis at du er stolt av den du er! Det gjør godt og gir deg bedre selvfølelse.

Ønsker deg masse lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Hjelp deg selv til bedre selvfølelse

Jente ser seg selv i speilet (colourbox.com)

Ved å få oversikt over selvfølelsens og selvbildets ulike deler, kan du hjelpe deg selv til å få det bedre.

Les mer

- Jeg er usikker på om vekten min er normal?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Jeg føler jeg har en kropp som ser helt annerledes ut enn alle andres, og lurer på om jeg egentlig er normal?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse