Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om å ta Wellbutrin med spiseforstyrrelse. 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg leste meg opp på Wellbutrin og fant ut at jeg med mitt symptombilde har en bra indikasjon for å starte på medisinen, så jeg foreslo det til legen. Hun var veldig enig og skrev den ut til meg. Men det jeg ikke fortalte henne er at jeg også har en litt forstyrret spiseatferd hvor jeg går vekselsvis mellom å sulte meg og å overspise/kaste opp. Det står i pakningsvedlegget til Wellbutrin at man ikke skal ta den hvis man har bulimi eller anoreksi. Jeg har jo ikke blitt diagnostisert med noen av delene, men lurer likevel på om den kan være skadelig for meg. Leste at man kan få kramper. Jeg vil ikke ta dette opp med legen eller behandleren min, fordi jeg vil ikke ha hjelp med den «problematikken» før jeg har gått mer ned i vekt (Wellbutrin kan jo også hjelpe med vektnedgang, så forhåpentligvis får jeg litt fortgang i det). Spørsmålet mitt handler egentlig om hvor farlig Wellbutrin kan være for meg. Jeg har også en tendens til å intoksikere meg selv, er det farlig med Wellbutrin?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Wellbutrin brukes til å behandle psykiske lidelser som depresjon. Så hvis du har dette, kan du «kvalifisere» til å få Wellbutrin. Men så er det riktig som du nevner, at Wellbutrin ikke skal brukes ved spiseforstyrrelser som anoreksi eller bulimi. 

Wellbutrin er et relativt «sterkt» legemiddel, som blant annet kan senke krampeterskelen/ gjøre det lettere å få kramper (som ved epilepsi, bare at her vil da årsaken være medikamentet, og ikke sykdommen epilepsi). Spiseforstyrrelser kan også senke krampeterskelen, så dette er en uheldig kombinasjon. 

Så selv om du ikke har fått en diagnose, vil det kunne være farlig for deg (siden du vet at du har en spiseforstyrrelser). Også det at du har tendens til å ta overdose (slik jeg forstår deg), vil øke risikoen. Ved Wellbutrin bør en øke og senke dosen sakte og nøye, for å unngå både for sterk virkning, og bivirkning. 

Og selv om Wellbutrin kan føre til vekttap, skjer dette ikke hos alle. Noen får kvalme og forstoppelse også (som kan føre til vektøkning), og en kan ikke forutsi hvem som får hvilke bivirkninger. Uansett er ikke Wellbutrin et slankemiddel, og bør ikke brukes som det. 

Det at du kanskje ønsker å bruke Wellbutrin for (også) å gå ned i vekt, forteller meg at du kanskje har en spiseforstyrrelser som er mer alvorlig enn du tar den. Jeg synes du heller bør fortelle legen din om dette. Så kan dere finne riktig behandling til deg, for både de psykiske plagene og for spiseforstyrrelsen. 

Det kan jo tenkes at begge deler henger sammen. Kanskje klarer du å holde et sunt og stabilt kosthold, hvis du får hjelp (og medisiner) til de andre psykiske plagene? 

Du bør altså fortelle legen om dette. Og dere bør vurdere sammen om du kan få samtaleterapi eller om det er andre behandlingsmetoder som er best. 

Du bør uansett ikke bruke Wellbutrin, men få andre medisiner hos legen. Det er en økt (mer enn hos andre) risiko for kramper og svært ubehagelige bivirkninger hos deg, som sliter med spiseforstyrrelser. 

Så må få legge til at jeg skjønner at dette kan være vanskelig for deg. Men jeg tror altså ikke det er en løsning å skjule dette for legen, og i alle fall ikke å bruke Wellbutrin for vektnedgang. Det meste blir bedre, litt etterhvert, når en får snakket om det, og får hjelp til det. 

I tillegg til fastlegen, kan du snakke med helsesøster eller de på Helsestasjon for ungdom. 

Lykke til!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser