Hopp til hovedinnholdet

Ofte svimmel. Ble svimmel av blodprøvetaking. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg blir veldig ofte svimmel etter at jeg har sittet i ro. Noen ganger blir jeg så svimmel at jeg må sette meg ned for å ikke besvime. Jeg blir også småsvimmel på trening. Jeg bar hos legen nylig for a ta en blodprøve for å sjekke blodprosenten. Da legen tok spøyten inn kom det ikke noe blod. Etterpå ble jeg kjempesvimmel og litt kavlm og legen ba meg om å legge med ned litt. Der måtte jeg ligge i ca et kvarter før det ble bedre. Legen fikk aldri tatt den blodprøven. Har aldri hatt noe særlig i mot blod egentlig. Heller ikke sprøyter. Har tatt blodprøve før og det gikk helt greit. Ka bør eg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du ofte er svimmel når du sitter i ro, og når du er på trening. 

Det er bra at du oppsøkte lege for dette (slik jeg skjønner deg). Dessverre ble du svimmel av å ta blodprøve, slik at legen ikke fikk tatt dette. 

Jeg anbefaler deg til å gå til legen din igjen, fortelle om svimmelheten, og få tatt den blodprøven (og eventuelle andre prøver som legen mener du bør ta). Jeg kan dessverre ikke gi deg sikre svar på hva svimmelheten kommer av, uten å ha undersøkt deg. Derfor bør du gå til legen med det.

Det kan være mange årsaker til at man blir svimmel. Lav blodprosent og lavt jern, lavt stoffskifte, eller lavt blodtrykk kan være noen av årsakene. Dette er det viktig å få sjekket ut av lege. Også psykiske plager, og stress, angst, eller det å ha det vanskelig, kan gjøre en svimmel. Er det noe en sliter med, vil det hjelpe å snakke med noen om det. 

Du kan godt si til legen og til de som jobber på labaratoriet at du ble svimmel ved sist blodprøvetaking. Da vil de kunne tilrettelegge slik at du får tatt prøven (du kan ligge f eks, trenger ikke se på sprøyten osv). Av og til kan man bli svimmel av blodprøver når man er syk og sliten (selv om man normalt sett ikke reagerer på det). Det er uansett viktig å huske på at det ikke er farlig å ta blodprøver.

Det er sjelden at svimmelhet skyldes noe farlig, hos så unge som deg. Som regel skyldes det ufarlige ting, eller noe man lett kan gjøre noe med (som jernmangel f eks). Men det kan være plagsomt likevel, så det er godt å få sjekket det. 

God bedring!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse