Hopp til hovedinnholdet

Når kan jeg starte opp med p-piller etter å ha tatt "angrepillen" EllaOne?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på når man har tatt en angrepille(Ellaone),kan man da begynne på p-piller dagen etter? Fikk mensen i dag,så da lurer jeg på om det er trygt å begynne på p-piller i dag? Tok angrepillen i går.

 

Svar
Hei!

Effekten av  EllaOne  "angrepille" nedsettes dersom du starter med å bruke hormonell prevensjon de første dagene etter bruk av EllaOne. Ønsker du  å starte eller fortsette med prevensjon etter at du har tatt Ellaone, må du  vente i minst 5 dager før du  kan starte med hormonell prevensjon. Du må også være klar over at du i en periode etter bruken av Ellaone, ikke vil ha full effekt av hormonell prevensjon! I tillegg anbefales kondombruk eller avholdenhet inntil du igjen  kan stole på den hormonelle beskyttelsen fra prevensjonsmiddelet.

Tidspunktet for når du igjen kan stole på hormonell prevensjon vil variere mellom de ulike prevensjonsmetodene og er beskrevet mer detaljert nedenfor.

Énfase kombinasjons p-piller (de fleste vanligste p-pillemerker)
Kvinnen skal vente i minst 5 dager før hun starter med énfase kombinasjons p-pille. Hun bør rådes til å være avholdende eller bruke kondom til hun har brukt kombinasjons p-piller i 7 dager.

Flerfase kombinasjons p-piller
Kvinnen skal vente i minst 5 dager før hun starter med flerfase kombinasjons p-pille. Hun bør rådes til å være avholdende eller bruke kondom til hun har brukt Synfase i 14 dager eller Qlaira i 9 dager.

Gestagenpiller (Cerazette el.)
Kvinnen skal vente i minst 5 dager før hun starter med et gestagenpille (gestagen p-pille og minipille). Hun bør rådes til å være avholdende eller bruke kondom til hun har brukt gestagenpillen i 2 dager.

I tillegg bør du ta en graviditetstest tidligst 3 uker etter det ubeskyttede samleiet. Om testen er positiv og du vil fortsette graviditeten, vil du kunne slutte inntaket straks. Det er ikke bevis for at kortvarig prevensjonsbruk vil skade fosteret.

 

 

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Hva vet du om samer?

Hva er de tradisjonelle samiske leveveiene?