Hopp til hovedinnholdet

Har glemt å skifte tampong, så den har vært der i 8-10 timer i strekk

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 14 år som lurer på noe. Jeg har mensen, og bruker tamponger, og dette funker bra. Men de to siste dagene nå så har jeg glemt å skifte tampong, så den har vært i 8-9-10 timer i strekk. Dette er veldig mye, og jeg er veldig redd for at jeg skal få en sykdom nå. Jeg har lest litt om tampongsyken og der sier en lege at man bare burde ha tampongen i 5 timer. Jeg føler meg ikke syk, og har ikke noe utslett enda. Jeg har ikke så veldig lyst til å oppsøke lege, fordi jeg syntes dette er veldig flaut. Jeg vil heller ikke fortelle mamma før jeg må. Hva burde jeg gjøre? Er det en sjangse for at jeg kommer til å få en infeksjon eller sykdom?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det høres ut til at du trives med å bruke tampong, noe som svært mange jenter gjør.

Men som du selv vet, er det viktig at du ikke bruker disse over så mange timer som du beskriver. Det er ikke nødvendig for deg å gå til legen. Du hadde merket dette ganske fort hvis du hadde fått tampongsyken, se nedenfor hva symptomene er.

Tampongsyken eller Toksisk skjokksyndrom er veldig sjelden å få, men en veldig alvorlig tilstand. Det skyldes en bakterie, og settes ofte i forbindelse med tampongbruk. Symptomene er høy feber( over 39c), svimmelhet oppkast, diare, muskelverk, utslett over hele kroppen, sår hals og hodepine.

I de senere årene har det vært stor utvikling i tampongteknologien og tampongene som selges i dag kan brukes om natten. Jeg syns ikke du skal gå rundt å være redd for å få tampongsyken selv om du bruker tamponger og blør mye. Det er veldig sjelden legene ser dette i Norge.

Du kan gjerne lese intervjuet med gynekolog Britt-Ingjerd Nesheim hvor hun omtaler bruk av tamponger her.

Håper at du fikk svar på ditt spørsmål.

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Hvordan sette inn en tampong?

Tampong (colourbox.com)

Det kan være litt vanskelig å finne ut hvordan man skal sette inn en tampong. I pakken med tamponger ligger det bruksanvisning. Den er det lurt å se på. Noen tror at skjeden er for trang. Det er den ikke. Skjeden er svært tøyelig. Med litt øvelse, greier du å slappe av og få satt tampongen på plass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene