Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha fått en kjønnssykdom, jeg har jo ikke hatt sex.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Det startet når jeg fikk mensen for første gang. (For kanskje sånn 2-3 år siden) Jeg begynte å kjenne kløe og sånt i underlivet. Jeg søkte litt rundt på nettet og fant ut av at jeg muligens hadde fått sopp, men jeg var ikke sikker så jeg spurte mamma og hun sa at det ikke var noe å tenke på. I ettertid har jeg kjent at det har kommet vorter/blemmer i underlivet som er litt ømme. Jeg har søkt litt mer rundt på nettet og er livredd for at jeg kanskje har fått en kjønnssykdom som herpes eller noe!!! Jeg er jo bare 14 år! (Og jeg har ikke hatt sex med noen, ikke i nærheten heller) Jeg spurte mamma på nytt for bare noen uker siden og da fortalte jeg om blemmene/vortene, men hun sa at det ikke var noe å tenke på. Og at i værste fall har jeg bare sopp. Men blemmer/vorter har jo ikke noe med sopp å gjøre? Det kommer og går hele tiden. Jeg er livredd for at jeg har en kjønnssykdom!!! Men jeg har jo ikke hatt sex så går det an?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.


Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er fortvilet og redd om du mistenker at du har fått en kjønnssykdom. Men jeg kan berolige deg, en kan ikke få en kjønnssykdom om en en ikke har hatt samleie

Imidlertid kan din beskrivelse av dine symptomer tyde på at du har fått en soppinfeksjon.

Sopp er tilstede i skjeden i en naturlig balanse med gode hudbakterier hele tiden. Hvis det blir for mye av den kaller vi det en soppinfeksjon. Grunnen til at det utvikler seg til en infeksjon kan være at det blir er ubalanse i bakteriefloraen.

Dette kan komme av at man har brukt antibiotika, eller vasket seg med såpe i underlivet. Det kan også oppstå en infeksjon om underlivet utsettes for mye varme og fuktighet. Soppinfeksjoner kan også oppstå uten at man kan forklare hvorfor.

Sopp er ingen seksuelt overførbar sykdom eller kjønnsykdom.

Soppinfeksjon hos jenter kjennetegnes av utflod som av og til er klumpete, den er hvitaktig og ligner på cottage cheeze. Det er ofte intens kløe eller svie.

Hvis du tror du har soppinfeksjon, kan du først kjøpe et reseptfritt soppmiddel på apoteket, f.eks. Canesten, Pevaryl eller Dactacort. Hvis ubehaget bare er inne i selve skjeden, kan du bruke vagitorie (stikkpille for skjeden). Hvis man også har plager i skjedeinngangen eller omkring kjønnsleppene, kan du bruke krem i tillegg. Les pakningsvedlegget med bruksanvisning nøye.

Hvis dette ikke hjelper, anbefaler jeg deg å få en time hos fastlegen din, eller lege ved helsestasjon for ungdom

Det er ikke farlig å bruke soppmiddel, selv om du ikke er helt sikker på at det er en soppinfeksjon. Det er heller ikke farlig å gå med en ubehandlet soppinfeksjon, men det kan være veldig ubehagelig.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse