Hopp til hovedinnholdet

Er sjansen stor for graviditet?

Jente 15 år
 

Spørsmål
jeg har hatt mensen i 4år.. har nå hatt regelmessig mens siden sep08.eller før..(hadde bare 21 dager syklys i august)
ellers har jeg hatt 26-29 dager..

hadde mensen sist 11.01-15.01... og sex med kjæresten min på 15år: 16,17,18.01

Er sjansen stor for graviditet?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Ja, det kan du være, hvis dere hadde ubeskyttet sex. Rett før mensen og de første dagene i mensenperioden er det mindre sjanse, men siden eggløsningen kan komme uregelmessig - spesielt om du er ung - så kan man bli gravid selv under perioder da man tror at man er sikker.

Du bør så fort som mulig få tak i nødprevensjon. Nødprevensjonen skal brukes innen 3 døgn etter ubeskyttet samleie, som en nødløsning for å forhindre graviditet. Jo tidligere behandlingen startes desto sikrere er effekten. Preparatet skal bare brukes i akutte situasjoner og skal ikke erstatte bruk av vanlige prevensjonsmidler. Oppsøk lege eller Helsestasjon for ungdom hvis du har andre spørsmål om bruk av nødprevensjonen, eller spør på apoteket. Nødprevensjon kjøpes reseptfritt på apoteket og en kur (en pille) koster ca. 160-185kr. Det er ingen aldersgrense på kjøp.

Jeg vil anbefale at du uansett går på helsestasjon for ungdom eller helsesøster på skolen og snakker om dine behov for prevensjon. Du vil du også kunne få gratis kondom. Legger ved artikler som kan være nyttig for deg under svaret.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet


Quiz: Hva vet du om rusmidler?

Hvorfor er det ekstra farlig å innta rusmidler når man er gravid?