Hopp til hovedinnholdet

Sex ved medisinsk abort. 

Annet 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har nettop tatt første tablett igår hos legen åg skal ta neste imorgen. Men jeg hadde sex idag, er det farlig? Har begynt på medisinsk abort

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiDu har tatt første tablett som skal tas ved medisinsk abort. I morgen skal u ta den neste. 

Den første tabletten, virker slik at den stopper veksten til fosteret. De neste tablettene en skal ta, er de som støter ut fosteret og fører til selve aborten. 

Disse tablettene vil «åpne opp» livmoren, som også vil begynne å blø. Dermed er livmoren mer sårbar for betennelser (fordi den da ligger «åpen» med blødende slimhinner). Derfor bør en vente med sex. Helst til neste gang du har mens/blødning, slik at en får «renset» ut alt. 

Det vil heller ikke hjelpe så mye om en har sex med kondom, fordi du kan smittes av dine egne/skjedens bakterier, som nå klarer å komme seg opp i livmoren (etter at du har tatt disse tablettene). 

Jeg tror ikke det er direkte farlig nå som du har hatt sex. Men det er altså ikke anbefalt eller fornuftig å ha sex så kort tid/mens en tar abort. Dersom du får plager utover det som er vanlig ved en abort (se informasjonen du har fått om dette, eller spør legene om dette!), så må du kontakte sykehus/legevakt! Pass spesielt på store blødninger, smerter og feber. 

Legevakt har nasjonalt når 116117. Eller en kan ringe nødnummeret på 113.

Husk også at dersom du ikke har startet på ny presvensjon, så kan du alltid bli gravid igjen. Så spør gjerne legen om hvilken prevensjon du bør få, dersom du ikke alt har hatt en samtale om dette. 

Alt godt og lykke til! Les gjerne i lenkene under, om abort og helsehjelp. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvordan unngå å bli gravid?

No! Med ein gong! Det er i dag. Eg vil snakke med nokon. Ikkje om ei veke. Det er frustrerande å bli avspist med ein timeavtale når du vil ha hjelp. Dette har helsestasjonar for ungdom tatt konsekvensen av - her får du kontakt med lege eller helsesykepleier på dagen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk