Hopp til hovedinnholdet

Plaget med brystsmerter. 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hallo, jeg er en gutt på 16 år. De siste 2 årene har jeg slitt med "mulige hjerteproblemer". Smertene jeg får i brystet (mest der hjertet er) er som om hjertet har blitt stukket av nåler. Smerten varer i ca. 5 til 10 min. Smerten er så vond at jeg må vri på kroppen for å dempe det (som ikke egentlig virker). Det er som om hjertet blør. Jeg vet at bestefaren min hadde angina pectoris, og et litt redd for at det kan være starten på noe verre. PS foreldrene mine vil ikke at vi skal sjekke det, for de trur ikke på meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ganske vanlig å kjenne på stikk og smerter fra hjertet. Mange kan bli engstelige da. Men hos de aller, aller fleste er dette ikke farlig, og kommer IKKE av en sykdom.

Vi har ganske mange små ledd og muskler i brystkassen. Hvis vi er stressa eller anspente (eller egentlig uansett), kan disse musklene bli stive og da kan det «stikke» til og gjøre vondt. En kan kjenne det godt når en strekker seg eller trykker på spesielle punkter.

Så er det også vanlig å kjenne på litt hjertebank av og til; spesielt hvis man sover eller spiser lite, drikker mye energidrikk eller er nervøs.

Det du forteller om kan altså være helt normalt. Slike symptom er ofte det. Det er altså ikke alle smerter som en tenker er fra hjertet, som faktisk ER det. 

Men jeg kan ikke si noe helt sikkert uten å ha undersøkt deg selv. Så hvis dette er veldig ille, eller ikke går over etter en stund. Eller hvis du er veldig bekymret, bør du gå til fastlegen din.

Du kan gå til fastlegen din eller til lege ved Helsestasjon for ungdom, selv om foreldrene dine ikke er enige eller vil det. Da kan du bestille time selv, og gå alene. Du har rett til det, og foreldrene dine får ikke vite det (med mindre det er noe veldig alvorlig). Når en er over 16 år, er en «helsemessig myndig» i Norge. Du kan lese mer om det i lenken under. 

Hvis man har symptomer, eller er bekymret, kan det være godt å få sjekket det ut av lege. 

Så trenger det ikke være arvelig, det at din bestefar hadde angina. Etterhvert som vi blir eldre, får vi alle mer forkalkede blodårer. Og svært mange eldre har angina eller får hjerteproblemer. Men det er ikke arvelig av den grunn. Da kommer det av alder, og har lite betydning for deg som er ung. Hvis en imidlertid har nære slektninger som fikk hjerteproblemer i ung alder (undre 50-60-år), KAN dette tyde på en viss arvelighet. Men heller ikke da trenger en å arve dette. 

Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Helserettigheter

Skilt med "Dine helserettigheter" (colourbox.com)

Som ungdom har du en rekke rettigheter i forbindelse med helse- og omsorgstjenester. Her får du en oversikt over dine rettigheter når du må til lege eller sykehus.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse