Hopp til hovedinnholdet

Kløe i underlivet etter sex. Hvordan bli kvitt denne kløen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg begynner å klø i fitta hver eneste gang etter sex. Vi bruker ikke kondom, men jeg tar p-piller. Ikke lenge sida jeg hadde sex første gang (ca 1måned?), var inne på aleris fordi jeg var unormalt trang, men nå går sex greit. Er fortsatt trang innimellom, og lurer på om dette kan være grunnen til kløen? Ikke noen tydelige tegn på sopp ellerno slikt, og det er heller ikke vondt å ha sex eller fingre. Merker at jeg har veldig lyst til å stikke hele handa nedi fitta å klø med negler, noe som selvfølgelig ikke kan utføres. Hva kan denne kløen være, hvordan blir jeg kvitt den?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Den intense kløen du beskriver tyder i alle fall på at skjedeslimhinnen din er irritert/i ubalanse. I og med at du har begynt å ha sex nå for kort tid siden og i tillegg bruker p-piller tenker jeg at dette årsaken til at du har begynt å klø. Det er jo dette som har endret seg i det siste og da åpenbart  er nye faktorer. Bruker man p-piller kan man lettere få sopp/ kløe i underlivet. Dette kombinert med sex tenker jeg lettere kan gi sopp i underlivet eller ubalanse i skjedens bakterieflora (skjedekatarr)​, grunnet mikroorganismer som Candida, Gardernella, Trichomonas eller melkesyrebakterier. Ellers kan man lettere få irritasjon eller kontakteksem, på grunn av kløing, friksjon, for stramme klær, såpe eller overdreven hygiene.

Om det begynner å klø mellom kjønnsleppene, eventuelt skjedeåpningen, og slimhinnen blir tørr, rød og/eller sår, er det et tegn på ubalanse. Kanskje har du brukt for sterk eller mye såpe? Forsøk en periode uten såpe, og bare vann. Eventuelt kan du bruke parfymefri babyolje å vaske deg med eller smøre med etter vask, så kan problemet være løst.

Merker du at det klør inne i skjeden, at den føles sår og kanskje rødt rundt skjedeåpningen og utfloden din endrer seg til å bli mer hvit og klumpete, har du mest sannsynlig fått en soppinfeksjon. Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men oppstår ofte i forbindelse med ny partner eller hyppige samleier i en periode. Sopp kan også ha andre årsaker som for eksempel antibiotikakur, overdreven vask og bruk av sterke såper, skylling av skjeden (strengt forbudt!), barbering (der barberskum kommer inn i skjeden), stress osv. Sopp går ofte over av seg selv, eller du kan kjøpe soppkur reseptfritt på apotek.

Ubehag, sårhet, tørrhet og kløe kan også oppstå hvis du er smittet av en seksuelt overførbar infeksjon (soi) eller har andre ubalanser i skjedefloraen. Vedvarer ubehaget eller problemene kan det være grunn til å oppsøke lege for en gynekologisk undersøkelse. Er det mulighet for soi bør du i alle fall sjekke deg for dette hos legen din. 

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Hva vet du om adopsjon?

Når bevilger man adopsjon av et barn?