Hopp til hovedinnholdet

Røde prikker på rumpen, og uslett etter barbering i binikinlinjen.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Har fått et slags utslett på rumpa, hvert fall noen prikker.(små røde, noen lilla) Ikke akkurat særlig kult og fint. Bruker Undershorts og vanlig shorts på fotball og handballtrening. Kanskje det er fordi det blir litt fuktig, men vil ikke akkurat at shortsen skal på helt inn i rumpa, så hva kan jeg gjøre, hvis det er derfor. Har hatt det en stund. Skal til syden i sommer oc er superpinlig hvis jeg har de prikkene på rumpa da også! Og den såkalte «bikinilinjen» hva er lurt å gjøre? Synes det er litt vanskelig, kommer ofte røde prikker eller at hårstubbene fortsatt er synlige. Håper på svar, finner ikke så mye på nettet. Er det noen produkter som er lurt å kjøpe? Irriterer meg når jeg ikke kan føle meg 100% trygg på å vise min egen kropp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for spørsmålene dine!
Det er vanskelig å si noe om utslettet ditt uten å ha sett det. Det kan være som du sier at det blir for tett og fuktig på grunn av undershorts og shorts på trening. Det kan imidlertid være ulike årsaker til utslett i huden, som:
hudinfeksjon forårsaket av bakterier eller virus, eksem, allergisk hudreaksjon på mat, vaskemiddel, metall eller annet, kviser.

Mange ungdommer opplever plager med kviser på rumpen, og dette kan behandles på sammen måte som du behandler kviser ellers på kroppen. Du kan da forsøke reseptfrie midler som Basiron for å se om det kan minske plagene. Les mer om kviser i artikkelen nedenfor.

Det du bør gjøre er å få helsesøster, lege på Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din til å se på dette, slik at du kan få et klart svar og hjelp til behandling. 

Hårfjerning i bikinilinjen gjør du enkelt ved å barbere. Uansett hvor grundig du går til verks, er det nesten ikke til å unngå at det kommer røde prikker og kløe dagene etter barbering. Det skyldes at huden er irritert og at små harde hår som er kuttet gnisser. Noen ganger får man små kviser etter barbering. Det kan komme fordi håret snurrer rundt seg selv og begynner å vokse innover i huden igjen. Det inngrodde håret kan gi en betennelse i huden og i hårsekken som ligner på små kviser. Det er ikke lurt å klemme disse kvisene da man kan få arr eller en bakteriell hudinfeksjon på toppen. Har man mye problemer med røde prikker, kviser og inngrodd hår kan hårfjerningskrem, voksing eller epilering være et alternativ.

For å unngå kviser eller nupper i huden etter barbering gjør du følgende:

Ta gjerne et varmt bad før du går i gang. Det gjør hårene bløte, noe som gjør intimbarberingen lettere. Hvis du har lange kjønnshår, er det en god idé å klippe dem kortere før barbering.
Like før du barberer deg, bør du skylle området med kaldt vann. Dette strammer huden opp og forbereder den til intimbarberingen. Påfør rikelig med barberskum og la det virke et par minutter før du begynner å barbere. Sørg for at barberbladene er enten nye eller meget skarpe. Gå systematisk til verks med intimbarbering. Stryk høvelen lett over hvert område 2 ganger i retning med hårene. Skyll deretter med lunkent vann. Rens huden etter barberingen, med pyrisept eller klorhexidin. Noen bruker også Unirens som kan kjøpes på apotek.  
I tillegg vil det være godt for huden å smøre med en god parfymeri fet krem, eller en kombinasjon av en nøytral krem og zinksalve. De virker svalende og irritasjonshemmende på huden.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fjerne hår eller ikke? Tips og råd

Barberhøvel (colourbox.com)

Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva med annet kroppshår og hår i ansiktet? Vil du ha det eller vil du fjerne det? Hvordan fjerner du det i tilfelle?

Les mer

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår