Hopp til hovedinnholdet

Helsesøster og taushetsplikt

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på om helsesøster har lov til å melde i fra til foreldre eller andre personer, dersom en elev sliter med spiseforstyrrelser? Er det alvorlig nok til å "bryte" taushetsplikten? Isåfall, hvem kan hun melde i fra til?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Helsesøser har taushetsplikt. Taushetsplikt gjelder også barn og undom, men helsepersonell har også plikt til gi informasjon til foreldre hvis det er behov for det.

Barn som har fylt tolv år skal selv kunne være med å bestemme hvilken informasjon som skal gis til foreldre. Når man har fylt 16 år kan ikke helsesøster, psykolog eller lege gi informasjon til foreldre uten ditt samtykke. 

Unntaket fra dette er hvis det er åpenbar fare for deg eller andre. Helsepersonell kan da komme i en situasjon der de i følge loven må gi ut informasjon for å kunne beskytte andres liv og helse, eksempler på dette kan være ved selvmordsfare eller fare for at en vil skade andre. 

Helsesøster, psykologer og leger som har kontakt med ungdom mellom 16 og 18 år kan bli pliktige til å  informere foreldre dersom det foreligger alvorlig bekymring for at ungdommen ikke kan ta vare på seg selv. 

Hvis du har en alvorlig spiseforstyrrelse og du er 15 år, vil helsesøster kunne snakke med deg om at hun må snakke med dine foreldre. Hvis helsesøster er urolig for om du er i stand til å ta vare på deg selv, eller dette går utover liv og helse er helsesøster pliktig til å snakke med foreldrene dine. En alvorlig spiseforstyrrelse kan i verste fall føre til død så det er alvorlig nok til å melde fra til foreldrene.

Helsesøster kan ikke snakke med andre så framt du ikke har tillat det.  

 

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse