Hopp til hovedinnholdet

jeg er 14 år og er 163cm og veier 85kg. Jeg ønsker virkelig å gåd ned i vekk men klarer liksom ikke å komme i gang. Jeg har for nesten et år siden oppurert i bena og har da mindre muligheter i gummen.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 14 år og er 163cm og veier 85kg. Jeg ønsker virkelig å gåd ned i vekk men klarer liksom ikke å komme i gang. Jeg har for nesten et år siden oppurert i bena og har da mindre muligheter i gummen. Jeg har fått beske av legen at jeg ikke kan gjøre kontaktsport på grunn av operasjonen. Så jeg vet ikke helt hva slaks trenig jeg skal gjør for å komme fortest ned i vekt og hva som er normalt å veie på min alder og høyde og om det er noen deeter jeg kan prøve ut. Håper å få svar snart. Hilse jente 14 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er fint at du skriver til oss i ung.no! Jeg har forståelse for at du ønsker å gå ned i vekt og det er ikke enkelt å komme i gang og klare dette alene. Og siden du ikke kan være med på alle øvelser i gymmen er ikke dette enkelt. Jeg ser på din kroppsmasseindeks (KMI) og den er 32. Den  skulle ha vært under 23.4. Det er jo heller ikke bra for kroppen din og beina dine at du veier såpass mye og at det blir mye å bære på.

Om du skal gå ned i vekt og at den var, er det ikke snakk om en slankekur, men heller å legge om kostholdet. Dette er det jo ikke lett å klare alene og jeg vil derfor anbefale deg å snakke med foreldrene dine og at de stiller opp for å hjelpe deg. Jeg vil også anbefale deg å melde deg på et Grethe Rhode kurs. Der vil du få lære mye om kosthold og hva du bør spise. Du er jo i en alder hvor kroppen din vokser og utvikler seg og da er det også viktig at du spiser riktig sammensatt mat og at du har et sunt kosthold. Et slikt kurs koster riktignok noen kroner, men likevel tenker jeg at det er en god investering i helsen din og noe du vil ha nytte av i mange år framover.

Du kan også snakke med helsesøster på skolen din og at hun kan hjelpe deg å sette opp en kostholdsplan om det er uaktuelt å delta på et kurs. da kan du sikkert også få komme til henne en gang i uka for å veie deg.

Du bør også være fysisk aktiv ut fra det du klarer. Om du ikke kan jogge på grunn av beina dine, kan du sikkert gå eller sykle. Å svømme er også veldig fint. Likedan er det fint å kunne trene styrke og kjernemuskler.

Jeg håper du lykkes og kommer fram til en god løsning for deg.

jeg legger også ved en artikkel du kan ha nytte av å lese!

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse