Hopp til hovedinnholdet

Får alltid røde prikker etter barbering.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg får alltid røde prikker etter barbering, under armene, leggene, nedentil, rumpa, men på rumpa er de større og ser nesten ut som kviser. Er fult av dem på rumpa! Bruker fuktighetskrem, skum og ny høvel som regel. Lurer på hva dette kommer av og hvordan jeg får fjernet det? Ikke fint og tør nesten ikke å vise meg frem! Og en annen ting en venninne av meg lurer på er mørke nesten blålilla kjønnslepper der nede? Er det vanlig? Ikke gravid og sist hun hadde sex var for to år siden. Hva kaller man de kvisene og blålilla kjønnslepper? Så vi kan google litt!! Litt redd nå

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg forstår frustrasjonen din men uansett hvilken metode du bruker, vil det alltid være en fare for at du kan blir rød og irritert i huden, og får små prikker eller kviser etter hårfjerningen. Noen er mer plaget enn andre. Det finnes ingen mirakelkur mot slike problemeler, og det beste rådeg jeg kan gi deg er å la området hvile og ikke fjerne hårene på en stund når du opplever at det blir et problem, og passe nøye på hygienen ved senere hårfjerningen.
Særlig gjelder det kvisene du har på rumpa. Når du skrubber huden gjør det bare ting verre. Huden blir mer sår og irritert, og kvisene større og kan vli mer betente.
La det være i fred, slik at det får ro til å lege seg selv. Har du kviser, så kan de behandles på samme måte som kviser i ansiktet. Med reseptfrie midler fra apoteket. Vask gjerne med Basiron wash, og rens huden etterpå. 

Det eneste du kan gjøre for å kunne unngå nupper og irritasjon i huden, er å være nøye med barberingen, eller bruke en annen metode for hårfjerning.  Det kan være voksing, bruke epilator eller IPL til hjemmebruk dersom du har en hårtype det fungerer på. Med lyspulsbehandlingen IPL slipper du irritert hud, inngrodde hår. Som med andre lyspulsbaserte behandlinger avhenger behandlingseffekten av fargepigmentet i håret. IPL er ikke effektivt på lys blondt, hvitt/grått eller rødt hår, da hårstråene i disse fargene ikke har nok melanin. IPL-behandling egner seg heller ikke for personer med naturlig mørk hudtone.

Du kan lese mer om det ved å google.

Det eneste jeg kan råde deg til, er at du vurderer å prøve andre metoder for å se om det fungerer for deg. Ønsker du å fortsette å barbere, kan du gjøre følgende for å unngå kviser eller nupper i huden:

Ta gjerne et varmt bad før du går i gang. Det gjør hårene bløte, noe som gjør intimbarberingen lettere. Hvis du har lange kjønnshår, er det en god idé å klippe dem kortere før barbering.

Like før du barberer deg, bør du skylle området med kaldt vann. Dette strammer huden opp og forbereder den til intimbarberingen. Påfør rikelig med barberskum og la det virke et par minutter før du begynner å barbere. Sørg for at barberbladene er enten nye eller meget skarpe.
Gå systematisk til verks med intimbarbering. Stryk høvelen lett over hvert område 2 ganger i retning med hårene. Skyll deretter med lunkent vann. Rens det barberte området av huden med pyrisept, klorhexidin eller unirens etter barberingen.

I tillegg vil det være godt for huden å smøre med en god krem, eller en kombinasjon av en nøytral krem og zinksalve(Silulen). De virker svalende og irritasjonshemmende på huden.

Når det gjelder spørsmålet fra venninnen din, så er det slik at det er stor variasjon både på størrelse, farge og form på kjønnsleppene. Det er derfor ikke noe unormalt med din venninne sitt kjønn. Dere kan gå inn her å lese om underlivet.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fjerne hår eller ikke? Tips og råd

Barberhøvel (colourbox.com)

Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva med annet kroppshår og hår i ansiktet? Vil du ha det eller vil du fjerne det? Hvordan fjerner du det i tilfelle?

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår