Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg veldig tynn, fryser og er redd for å bli syk.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er frisk og i form, men jeg føler at jeg er veldig tynn. Tenker ikke mye pp dette og har ingen form for spiseforstyrrelser... Jeg spiser frokost, på skolen, når jeg kommer hjem og middag, i tilleg noen ganger kveldsmat. Jeg trener ikke fast. Jeg fryser mye og tenker mye på helsa mi. Jeg er veldig redd for kreft og er redd jeg er unormal i vekt. Høyde: 166 Vekt: 46 kg Bør jeg legge på meg? I såfall hve skal jeg gjøre? Jeg spiser masse og får ikke til å spise mer. Skal også sies at jeg har lite muskler. Leste også en artikkkel om undervektige og det sto at de fryser mer og har kalde hender og føtter. De plagene har jeg. Hva skal jeg gjøre? Er alt normalt? Hilsen meg<3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

 

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du tenker at du bør gå opp i vekt om du har mange tanker om at du er for tynn, er engstelig for å bli syk og fryser mye. Det er også riktig at en har tendens til å fryse mer om en har lite fett på kroppen.

Det er først og fremst viktig at du kler deg etter forholdene og bruk gjerne ull innerst om du fryser.

Samtidig er det slik at i den alderen dere er i nå, er det stor forskjell på dere og det er derfor feil å sammenligne seg med andre. Det er også slik at størrelse og vekt også er noen avhengig av arv. I enkelte familier er det vanlig at en er slank uten at dette er tegn på at noe er galt eller feil. Spør dine foreldre om hvordan de var på den alderen du er i nå.

Om du spiser tilstrekkelig og føler deg frisk, er den vekten du har normal for deg. Da kan det være lurt å forsøke å fokusere mindre på kropp og utseende og heller akseptere at det er stor forskjell på dere. Ta vare på gode vennskap og gjør hyggelige ting sammen. 

Vær fysisk aktiv daglig. Fysisk aktivitet er er også viktig for en god helse. Gjør noe du liker og gjerne sammen med en god venn.

Det er viktig at du sørger for å tilføre kroppen det den trenger i forhold til ditt aktivitetsnivå. Det høres ut som du har nok måltider pr. dag, men du kan forsøke å tilføre mer kalorier til hvert måltid ved å øke mengden olje og smør i maten. Vi har laget en artikkel med tips om hvordan du kan gå opp i vekt, som jeg anbefaler deg å lese. 

I tillegg anbefaler jeg deg å ta kontakt med helsesøster på skolen. Hun/han her vektkurven fra da du var liten og kan gi deg gode råd om hva du kan gjøre for å ta best vare på deg selv.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse