Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha smaksans og ikke luktesans.?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei lurer på kan man ha smaksans og ikke luktesans,for eg har smaksans men ikke luktesans og lurer på om det er vanlig hatt diskusjon i klassen om det og lurer om det virkelig er mulig/vanlig å ha smaksans men ikke luktesans

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. I medisinske leksikon kan en finne følgende.  Nedsatt luktesanshyposmi, eller opphevet luktesans, anosmi, kan forekomme ved sykdommer og tilstander som gir nedsatt luftpassasje i nesen, ved kraniebrudd og infeksjoner eller inhalasjon av skadelige stoffer som ødelegger sansecellene.  Det forekommer da at lukt kan endre karakter, f.eks. kan parfymeduft kjennes som lukt av svidd gummi. Vond lukt kan skrive seg fra f.eks. bihulebetennelse forårsaket av forråtnelsesbakterier eller være innbilt .
Smaksansene. Størst betydning har imidlertid luktesansen. Undersøkelser har vist at manglende smaksopplevelse under forkjølelse ikke skyldes at smaksløkene er svekket, men at luktecellene er satt ut av funksjon. Ut fra dette ser det ut som om det hele henger sammen , men vi kan ha ulike opplevelser av endringen.
Det kan være en fordel å få dette undersøkt av en lege for å utelukke sykdom som kan være årsaken til dette.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse