Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke selvtillit på grunn av at jeg føler jeg ser veldig feit ut

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er ei jente som er 20 år gammel og har ikke selvtillit, på grunn av at føler jeg ser veldig feit ut. Da ønsker jeg å gå ned i vekt. Problemet er, selv om jeg trener svetter ikke ( generelt under ingen omstendigheter svetter jeg ikke). Hvis man ikke svetter, blir det vanskeligere gå ned i vekt. Kan dere gi noe tips ? eller hjelpe meg i disse tilfellene, som jeg kan gå ned i vekt. Høy 170cm Vekt 71 kg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 20 år!

Når jeg ser på vekten din i forhold til høyden din og alderen din, så er du normalvektig. Det betyr at du ikke skal slanke deg eller gå noe ned i vekt. 

Det er ulikt hvor mye mennesker svetter. Noen svetter mye selv om de nesten ikke er i aktivitet, mens andre svetter veldig lite, også når de er i aktivitet. Hvor mye du svetter har ingenting med om du går ned i vekt eller ikke. Det som avgjør om man går ned i vekt eller ikke er hvor lenge og hvor hardt du trener. 

Jeg kan ikke gi deg råd om hvordan du skal gå ned i vekt når du er normalvektig. Men jeg kan gi deg tips til hvordan du kan trene og spise riktig for å holde vekten og holde deg i form.

En kombinasjon av styrketrening og kondisjonstrening er det beste utgangspunktet for å holde kroppen i form, sammen med riktig mat. Når det gjelder kondisjonstrening behøver ikke det å bety at man må løpe mange mil hver dag. Finn en aktivitet du synes er gøy og gjør det beste ut av det! Et annet tips er å gå av bussen et stopp før du skulle slik at du går en lengre distanse. 

Når det gjelder styrketrening så må du ikke gjøre det på et treningsstudio. Det finnes mange gode og effektive øvelser du kan gjøre hjemme. Du kan lese om det i artikkelen jeg har lagt ved. Ved å trene styrke kan du oppleve at kroppen blir sterkere og fastere, og det kan hjelpe på hvordan du ser på deg selv. 

I tillegg til trening er det lurt å spise et sunt og variert kosthold. Velg for eksempel matvarer med nøkkelhull på. Da vet du at maten ikke inneholder for mye sukker eller salt og at det er godt med fiber og fullkorn. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om det at du har dårlig selvtillit. Du kan snakke med helsesøster på helsestasjon for ungdom der du bor eller med studenthelsetjenesten dersom du studerer. Du kan også gå til fastlegen din. Ved å snakke med noen om de tankene du har om deg selv kan du få råd og hjelp til hvordan du kan tenke annerledes. Det kan hjelpe deg til å bli mer glad i deg selv og få bedre sevfølelse.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Styrketrening du kan gjøre hjemme

Hjemmetrening (ung.no)

Å trene styrke har mange positive effekter. Økt muskelstyrke strammer opp, og gjør oss i stand til å takle mange av hverdagens oppgaver bedre. Det kan også være med på å forebygge skader, både innen idrett og ellers.

Les mer

Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

utholdehnhetstrening (colourbox.com)

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse