Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om jeg har spiseforstyrrelse

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er 1.65 høy, og veier 46-47 kg. Vekten min varierer veldig, for litt siden veide jeg 45-46 kg. Jeg spiser veldig lite, som regel bare et måltid om dagen, kanskje to om jeg føler meg tvunget. Får en sterk skyldfølelse om jeg spiser. Jeg liker å ligge på ryggen, og kjenne på hoftebeina mine, fordi da føler jeg meg tynn. Alle sier at jeg er altfor tynn, men jeg ser ikke dette selv. Jeg føler meg normal, men vil allikevel bli tynnere. Jeg regnet ut min BMI med en kalkulator online, og da sto den på 16,9 - 17,3. Det jeg lurer på er om jeg er på vei til å få en spiseforstyrrelse eller om jeg allerede har utviklet en. I mine øyne har jeg ikke det, men andre forteller meg at jeg har det. I tillegg har jeg slitt med depresjon, angst, selvmordstanker, selvskading og veldig lav selvtillit siden 5. klasse. Jeg er ikke redd for å spise potetgull og slikt, men når jeg spiser det så er det det eneste i løpet av en hel dag, og jeg prøver å sulte etter jeg har spist det for å miste vekten jeg fikk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du sjekker opp det som bekymrer deg. Fint at du hører på hva andre sier og mener, samt tenker selv over hva du mener. Jeg kan ikke svare deg sikkert på det du spør om. Det er leger og psykologer som kan si sikkert om en person har en spiseforstyrrelse. Leger og psykologer må gjøre ulike undersøkelser og snakke med en person for å undersøke tanker og følelser, før de kan si sikkert om en person har spiseforstyrrelse.

Men når jeg leser det du skriver blir jeg bekymret for deg. Du bør bestille deg en time hos fastlegen din for å finne ut av om kroppen din er syk og om du trenger behandling. Du bør spise flere måltider pr. dag enn det du skriver at du gjør. Det er ikke bra for kroppen å fortsette å sulte seg. 

Slanking kan være helseskadelig for deg. Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og vær i aktivitet flere dager i uken. Fysisk aktivitet er også viktig for helsen. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Du kan også be om å få en samtale med helsesøster på skolen i første omgang. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover din helse. Helsesøster kan også hjelpe deg i kontakt med fastlegen din eller andre som jobber mer med psykisk helse. Det å slite med depresjon, angst, selvmordstanker, selvskading og veldig lav selvtillit i flere år er alvorlig. Du bør få hjelp som hjelper for det, sånn at du kan få det bedre. Kanskje det også er hjelpsomt å lese de artiklene som er vedlagt.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser