Hopp til hovedinnholdet

Hei.. Jeg går ofte rundt med ønsker om å ikke leve mer. Jeg gjør aldri noe med det utenom at jeg av og til selvskader.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei.. Jeg går ofte rundt med ønsker om å ikke leve mer. Jeg gjør aldri noe med det utenom at jeg av og til selvskader. Jeg går rundt og føler meg ensom og alene selvom jeg har mange som jeg vet er glad i meg.. Jeg går også rundt og er opptatt av vekten og kroppen min og har veldig ofte sultperioder hvor jeg ikke spiser noe som helst. Jeg vet jeg er verdsatt men jeg går fortsatt med en følelse av hat og det at jeg ikke er bra nok for noen eller noe.. Kan dette kalles mild deprisjon? Jeg har perioder hvor jeg er glad igjen og ingenting er galt. Jeg vet jeg bør snakke med noen, men de jeg snakker med forstår meg ikke. Jeg ønsker ikke å kontakte lege helt enda ettersom jeg er ´normal´ fortsatt, men har jeg depresjon?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 16 år!


Takk for at du forteller oss i ung.no om hvordan du har det. Det høres ut som du har det tungt for tiden. Det er godt å lese at du vet at du er verdsatt og at du vet at andre er glade i deg. Det har du helt sikker rett i. Andre er glade i deg og det høres ut som du trenger hjelp til å klare å bli mer glad i deg selv også.

Jeg kan dessverre ikke svare deg på om det du opplever er en depresjon. Grunnen til dette er at man må gjøre en skikkelig utredning før man eventuelt setter en slik diagnose. Det er leger, psykiatere og psykologer som kan sette slike diagnoser i Norge. Jeg kan ikke gjøre dette over internett. 

Det høres ut som du prøver å regulerer følelsene dine både gjennom selvskading og gjennom sulteperioder. Husk at det finnes mye hjelp å få for å finne mer hensiktsmessige måter å regulere følelser på. 

Jeg legger merke til at du skriver at du har sulteperioder der du ikke spiser noe som helst. Det er viktig å vite at ved å ikke tilføre kroppen mat blir man mye mer sårbar for både vonde følelser, vanskelige tanker, tretthet, lite energi osv. Det blir da vanskeligere å fungere godt i hverdagen. Det er også viktig å merke seg at det å gjøre mye for å prøve å kontrollere vekten/kroppen som regel alltid fører til at vi tenker enda mer på nettopp vekt og kropp. Så jeg vil absolutt råde deg til å prøve å spise faste måltider om dagen (helst fem stk. inkludert mellommåltider) for å hjelpe deg selv i riktig retning.

Jeg råder deg til at du bør snakke med noen om hvordan du har det. Du skriver at du ikke vil snakke med legen din enda og da vil jeg oppfordre deg til å snakke med helsesøster på skolen din. Helsesøster er vant til å snakke om alt og du kan fortelle henne hvordan du har det for å få hjelp videre. Et annet alternativ er å kontakte Helsestasjon for ungdom der du bor. Les mer her

Husk at det er mulig å få det bedre. Jeg heier på deg. 

Legger ved noen artikler som jeg håper kan være nyttige for deg. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse