Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor føler jeg meg så sulten og er tynnere enn de andre i klassen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 13 år og jeg føler meg sulten hele tiden og er litt tynnere enn de som er like høy som meg i klassen min (beinene mine er veldig tynn.) Jeg veier 43,5 kg og er 164cm høy. Mamma og pappa sier at jeg spiser bra. Frokost 07.00: 1 brødskive. Lunsj 10.30: 1,5 brødskive. Mellommåltid 14.15: 1 knekkebrød. Middag 1700: spiser ganske mye og som oftes fisk. Kveldsmat 21.00: rester av middag eller 1 brødskive. Jeg driver også med klatring på høyt nivå og har mange treninger i uka. Hvorfor føler jeg meg så sulten? Håper på svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du sender spørsmål til ung.no.

Med en høyde på 164 cm og vekt på 43,5 kg har du en KMI (kroppsmasseindeks) på 16,0. Dette er en måte å regne ut hvordan vekta di er i forhold til høyden din. Med en KMI på 16 havner du i kategorien undervektig. Det er derfor fint at du tenker på dette og ønsker å gjøre noe med det.

Som 13-åring er du i puberteten, og kroppen skal vokse og utvikle seg. Det er viktig at du får i deg nok og riktig mat, for at skjelettet ditt skal strekke seg, musklene bli større, hjernen utvikle seg og fett lagres på hofte, rumpe, lår og bryst. 

Basert på det du skriver at du spiser, så synes jeg det høres litt lite ut. Spesielt med tanke på at du trener mye i tillegg. Du skriver at du er mye sulten, og det er også et tegn på at du spiser for lite, og at kroppen din ønsker at du skal spise mer for å vokse slik den skal.

Helt generelt ville jeg nok anbefalt deg å legge til en brødskive ekstra til alle måltidene. Hvis du i tillegg skal prøve å gå litt opp i vekt, kan du prøve noen av de rådene jeg kommer med nå.

Her er mine beste råd for å øke vekten:

 • Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
 • Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
 • Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
 • Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
 • Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
 • Ha raps-/olivenolje på salaten
 • Ha raps-/olivenolje i smoothie
 • Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
 • Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
 • Spis kveldsmat hver dag
 • Unngå å bruke lettprodukter
 • Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen

Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.

Artikkel: Tips til deg som er sulten hele tiden.

 Snakk gjerne med foreldrene dine om dette, og fortell dem hva jeg har svart til deg. Sammen kan dere finne ut hvilke endringer du skal gjøre i kostholdet ditt for å få i deg litt mer mat hver dag.
 
Ønsker deg alt godt!
 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Tips til deg som er sulten hele tiden

To tenåringsjenter sitter med en skål med frukt foran seg og spiser. (www.colourbox.com)

Det er viktig at ungdom spiser nok mat for å kunne vokse og utvikle seg. Vi har råd til deg som ofte føler deg sulten eller aldri er helt mett etter et måltid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold