Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, for 2 uker siden, så glemte jeg å ta ppilla mi og er da usikker rundt en uke etter, men hadde ubeskyttet samleie flere ganger både dagen etter og resten av uka. glemte også å ta ppillen min i helgen så tok den veldig sent. pleier ofte å glemme å ta den noen dager så ender opp med at jeg tar den på natterstider når jeg kommer på det. så er veldig variert på tidene og mellomrommene mellom pillene. og idag så tok jeg en graviditetstest fordi jeg har så mange symptomer på at jeg er gravid. jeg går på cerazette sine ppiller, og får da ikke mensen ved mindre jeg hopper over en dag eller to med pillene. men har enda ikke fått mensen selv om jeg egt skulle hatt sånn 3-4 dager med mensen pga jeg har glemt pillene så mye. jeg er alltid svimmel på morgningen, og har lett hodepine gjennom hele dagen hver dag, noen ganger kan jeg få skikkelig hodepine og svimmelhet om jeg reiser meg for fort. er ofte kvalm og har lite matlyst. plus trøtt&magesmerter, men fikk negativ test? kan jeg være gravid?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
En graviditets test er ikke sikker før etter 3 uker etter ubeskyttet samleie. Det var for tidlig å ta graviditets testen. Du kan altså være gravid. Du må få tatt en ny test 3 uker etter det siste ubeskyttede samleiet. Du må snakke med helsepersonell om mulighet for nødprevensjon.
Når man går på Cerazette skal man ta alle 28 pillene, og så starte direkte på nytt brett uten pause.
Det er vanlig at menstruasjonen ikke kommer når man går på Cerazette. Du må ikke stoppe å ta pillene for å få blødning, Da er du ikke sikker prevensjons-messig sett. Her kan du lese om Cerazette og hva du skal gjøre hvis du glemmer en pille og om bivirkninger. 
Kanskje vil langtidsvirkende prevensjon være bedre for deg? Da slipper du å huske det med å ta en pille hver dag. Disse prevensjonsmetodene, p-stav, hormonspiral og kobberspiral er gratis for deg. 
Du må snakke med helsesøster på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom, eller fastlegen din. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!


Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Svar på alle dine spørsmål ved bekymring for graviditet

Jente ligger i senga og er bekymra (colourbox.com)

Lurer du på om du kan ha blitt gravid, hva som skjer når du glemte p-pillen, når du kan få et sikkert svar på en graviditetstest, hva en annerledes blødning betyr eller andre bekymringer om graviditet. Her har vi samlet artikler som kan gi deg svar på det DU lurer på.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet