Hopp til hovedinnholdet

Tror jeg har glemt igjen tampong i skjeden.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg fant ikke helt riktig emnne på dette spm så emne "kropp og helse" passet best tror jeg. dette høres sikkert veldig dumt ut men en kveld så var jeg veedlig sikker på at jeg tok i en tampong en liten en. klokk var sikkert runft 3-4 om natten. jeg våknet rundt 11 tror jeg og reiste til byen. Jeg kom hjem i rundt 2 tiden å kom på at jeg hadde tampongen enda inni meg. Da jeg skulle til å sjekke fant jeg den ikke. Jeg er veldig sikkert på at jeg tok den inn åg aldri tok den ut. men jeg er veldig usikker. jeg tok i en ny tampong og senere den dagen tok jeg ut den tampongen og etter der blødde jeg ikke mer. jeg kjenner ikke tampongen. så jeg vet ikke helt va jeg skal gjøre, jeg er veldig redd for at den faktisk enda er der inne å jeg får en farig sykdom f.eks. "tampongsyken" som den blir kalt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg skjønner at du blir bekymret og redd når du ikke finner tampongen du mener du har satt inn. Som regel vil tråden til tampongen være godt synlig, slik at du lett får dratt den ut. Dersom du verken fant tråden eller tampongen selv i skjeden, så høres det ikke sannsylig ut at den er der.

Det du skal gjøre er å dra til Helsestasjon for ungdom å ta en prat med legen der. Forklar bekymringen din. Det er fort gjort for legen å sjekk dette. 

Det vanlige symptomet på at man har glemt igjen en tampong er kløe, svie, og fremfor alt meget dårlig lukt, som de fleste vil reagere på. Det kan virkelig stinke! Problemet blir som regel borte straks man fjerner den stinkende tampongen. De fleste unge kvinner i Norge i dag er friske, og tåler godt en gjenglemt tampong uten å bli syke. Tampongsyke(TSS-Toksisk sjokk-syndrom) er en sjelden tilstand, men faren øker når tampogen sitter i over lang tid. Symptomer på TSS kan være høy feber som kommer raskt, frostanfall som gjør at du skjelver, vanntynn diaré, oppkast, muskelsmerter og kraftig hodepine. Det er snakk om kraftige symptomer, så det er ingen tvil om at du er skikkelig syk. Hvis du blir akutt syk er det viktig at du oppsøker lege uavhengig av tampongbruk. 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk