Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten bruker p-sprøyte, kan hun allikevel bli gravid?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Vi er et kjærestepar problemet våres er at foreldrene er fra Somalia og i islam er ikke sex før en gift akseptert. Selv ikke kyssing er akseptert. Vi har et hemmelig sted. Idrettshaller er det garderober som ikke er i bruk og inne i dem lærergarderober vi kan låse fra innsiden. Vi begynte å kysse men fant ut at det vi ville var som norske ungdom å ha sex med hverandre. Hun fikk p-sprøyte så hun har prevensjon som ingen kan vite om. Om et år når hun blir 16 tenkte hun bytte p.stav. Så vi har begynt å ha sex og vi har sex ganske ofte vi har glede av det. Men hver gang vi har sex så prøver jeg å holde ut så lenge som mulig for å ikke gå inne i hun, jeg ønsker å trekke meg ut før utløsning. Men hun synes det er deiligst når jeg spruter i hun. Jeg er redd for å gjøre hun gravid? Men hva er faren for det? Vet det vil være krise for oss begge om hun blir gravid? Men kan hun ta abort uten at foreldre vet som hun kan med p-sprøyten? Hvorfor er jeg som gutt mer redd for graviditet enn kjæresten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for ditt spørsmål!

P-sprøyte har høy sikkerhet, tar hun ny sprøyte hver tredje måned er hun godt beskyttet mot graviditet og det skal være trygt å ha utløsning i henne. P-stav har like høy sikkerhet. 

Hvis hun blir gravid har hun rett til å bestemme selv om hun vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke (= 10 uker etter graviditetsstart!). Svangerskapsukene regnes fra første dag i siste menstruasjon, altså opp til 2 uker før man faktisk blir gravid.

Det er jenta selv som har den endelige bestemmelsesretten over om hun vil ta abort eller ikke. Er hun under 16 år, skal den eller de som har foreldreansvaret gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler imot det. Det kan være grunner som at det er et veldig dårlig forhold mellom jenta og foreldrene, ulik religion, fare for alvorlige konsekvenser, jenta bor ikke hos foreldrene, og hun vurderes til å være så moden at hun forstår hva et slikt inngrep innebærer.

Hvis hun skulle bli gravid tross bruk av p-sprøyte er det på grunn av deres bakgrunn dermed en mulighet for at hun kan få tatt abort uten at foreldrene informeres. Men tar hun sprøyten regelmessig er som sagt sjansen for graviditet svært liten. 

Det er litt vanskelig å svare på hvorfor du er mer redd for graviditet enn henne. Det kan skyldes ulik kunnskap om hvordan prevensjonen virker. Sannsynligvis stoler hun på og føler seg trygg med p-sprøyten. Du kan lese mer om p-sprøyte her på sex og samfunn

Hvis hun får et opphold fra p-sprøyten må du bruke kondom. Det er det eneste du kan gjøre for å beskytte henne mot å bli gravid. "Hoppe av i svingen" er en utrygg metode. 

 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Redd for å gjøre ei jente gravid?

Gutt og jente i tenårene står og ser på en graviditetstest. (www.colourbox.com)

Det skal veldig lite sæd til for å gjøre ei jente gravid. En sædcelle er nok og det kommer mange tusen ved en utløsning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon