Hopp til hovedinnholdet

Jeg er opptatt av vekt, går fra å sulte meg til å overspise. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg må først bare si at jeg er veldig opptatt av vekten min. Har BMI på 19.1. Jeg unngår som regel å spise, for å gå ned i vekt. Spiser ikke frokost, ikke lunsj. Men må alltid spise litt middag, sånn at mamma ikke mistenker noen ting. Det som er dumt er at det er veldig lett å overspise, når du ikke har spist på en god stund. Da blir det som regel at jeg kaster opp, fordi jeg føler meg så mett og ikke takler å ha så mye mat inne i kroppen. Det pleier å gå nesten 1 helt døgn mellom middagene jeg spiser hver dag. Føler likevel det er mye mat jeg inntar. Men i går overspiste jeg. Jeg spiste pannekaker, ett rundstykke, blåbær, bacon og godteri. Etter jeg hadde kastet opp dette, begynte jeg å fortsette å spise kjeks og sjokolade.. Klarer ikke å stoppe, selv om jeg vet jeg må. I tillegg er det ikke sunn mat jeg inntar. Etter jeg hadde kastet opp, ble jeg kvalm og svimmel. I dag når jeg våknet, ble det ikke bedre. Er jeg kvalm på grunn av at jeg har kastet opp? Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Du beskriver en hverdag som flere ungdommer som er opptatt av vekt og mat kan kjenne seg igjen i. Du er inne i et mønster som kan få deg inn i en alvorlig spiseforstyrrelse eller et veldig usunt spisemønster. Jeg anbefaler deg å snakke med foreldrene dine om dette, slik at du får støtte til å snu situasjonen. Om det blir vanskelig, kan du snakke med helsesøster på skolen din. 


Når man sulter seg og spiser for lite mat vil kroppen skrike etter næring. Ofte vil man etterhvert miste kontrollen over sulten og dermed spise mye mat. Når kroppens energilagre er så lavt fører det til en ekstrem sult. Denne sulten hjelper kroppen til å få næringen den trenger. Dette er en lur mekanisme som har hjulpet mennesker til å overleve fra steinalderen da det ikke alltid var så lett å finne nok mat. En annen mekanisme som settes igang når man sulter seg og spiser uregelmessig er at forbrenningen går ned. Kroppen gjør alt den kan for å spare på energien den får. 

For å forebygge alvorlig spiseforstyrrelse som anoreksi, bulimi eller overspising er det veldig viktig å ha en fast måltidsstruktur med nok mengde mat. En ungdom i vekst skal spise minimum fire hovedmåltider daglig og i tillegg spise mellommåltider med mindre mengde mat som for eksempel en frukt, en jogurt eller en smoothie. Dette gjelder i høy grad deg. Du skal ikke gå ned i vekt, men heller holde den vekten du har. I tillegg er det viktig at du vet at den normale vekten til en 15 åring vil være lavere enn den normale vekten til en 16 åring med samme høyde. Ungdommer vokser og utvikler seg og øker vekten i takt med dette. Ved å spise regelmessig og tilstrekkelig mengde mat vil kroppen din komme i sin normale og sunne vekt.

 Jeg legger ved noen lenker du kan se på.

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser