Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid når vi har brukt kondom?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 15, blir 16 om 3 mnd. Jeg har hatt sex mwd min kjæreste for første gang i januar og vi har hatt det totalt 4 ganger den mnd ( med kondom alle gangene). Jeg har mensen dato den 10. og har enda ikke fått noe mensen. Utfloddet er av og på, en dag kan jeg få normalt utflodd og neste dag nesten ingenting. Jeg kommer fra en religion der det er sterkt imot med dette før ekteskap. Jeg lurer så mye på om jeg er gravid? Mensen er 8 dager forsinket! Om jeg evt er gravid og moren min får vite om dette blir jeg kasta ut eller sendt tilbake til hjemmelandet mitt. Jeg sitter fast i en veldig vanskeøig situasjon, og har heller ikke lov å dra ut på fritiden for å feks kjøpe en test . Plis hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Du skriver at dere har brukt kondom alle gangen dere har vært sammen og det er jo veldig bra. Sjansen da for graviditet er veldig liten hvis kondomet er brukt riktig. Det vil si at det må være på under hele akten, fra begynnelse til slutt. Det er ikke uvanlig at jenter har forskjellig syklus i menstruasjonen. 

De første årene man har mensen er det normalt at denne er uregelmessig. Det kan gå alt fra flere måneder mellom hver gang, til bare et par uker. Mengde og hvor lenge det varer, vil også variere. Hvis mensen er borte, og man ikke mistenker graviditet, gjør man sjeldent noe sjekk hos lege for å finne årsaken før mensen har vært borte i minst 6 måneder for unge kvinner.

Mensen kan også bli uregelmessig eller borte om det har skjedd store endringer i livet. Det kan være stress, sykdom, slanking eller at man trener veldig mye. Mensen vil da kommet tilbake som normalt når kroppen har fått hentet seg inn igjen. Noen medisiner kan også gjøre at mensen blir borte. 

Hvis du tenker mye på om du kan ha blitt gravid så kan du kanskje oppsøke helsesøster på skolen du går på og få tatt en graviditetstest der? Hvis det viser seg at du er gravid og du beskriver hvor vanskelig det vil være for deg så anbefaler jeg igjen at du snakker med helsesøster på skolen eller oss i Amathea. Men, ta testen først før du bekymrer deg for mye. Dere har vært flinke å bruke kondom. Jeg legger også ved artikkel om bruk av rett type prevensjon. Kanskje kan det være noe for deg?

Håper svaret var til hjelp for deg. 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet