Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg veie?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 13 år og føler meg ikke så bra. Jeg er ca 150cm og veier ca 39kg. Er det normalt? Av og til prøver jeg å spise så lite som mulig men vet at det ikke er noe bra for kroppen. En gang hadde jeg veid meg til en venninne og da veide jeg ca 37kg. Nå har det gått et halv år siden og når jeg sa til henne hva jeg veide nå sa hun jeg hadde lagt på meg, siden jeg hadde gått opp 2kg. Når jeg kom hjem ble jeg utrolig lei meg og trente litt for meg selv for å håpe det skulle hjelpe. Jeg vet jo at det er normalt og gå opp i vekt når man vokser men 2kg føles så mye. Jeg vet ikke hva det er normalt å veie når man er 150cm men jeg håper det er ca 40kg. Kan noen gi meg svare på hva det er normalt å veie når man er 150cm? Hilsen meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Det er leit å høre at du at du prøver å spise så lite som mulig. Kroppen din skal utvikle seg og trenger derfor jevnlig med mat. Det er viktig at du ikke sulter deg, men spiser regelmessig og nok mat. Å sulte seg vil bare føre til at kroppen blir ekstra mye sulten og da kan det føre til at man spise mer enn man trenger til neste måltid. 

Du ligger innenfor det nedre normalområdet når det gjelder vekt. Det vil si at du har en lav vekt sammenlignet med andre som er like høye som deg og er 13 år. Det er helt trygt for deg å gå opp i vekt. Alle barn og ungdommer skal gå opp i vekt for hvert år. Du skal veie mer i dag enn hva du gjorde for ett år siden. Å gå opp 2 kg på et halvt år er ikke mye når man er 13 år.

Jeg anbefaler deg å gå til helsesøster. Hun kan vise deg vektkurven din slik at du kan se hva som er normalt for deg. Det er ikke så lett for meg som ikke har møtt deg å vite hvor du skal ligge på vektkurven. Det som er helt sikkert er at du ligger lavt i vekt og du kan fint øke vekten din flere kilo. 

Jeg vil også at du skal snakke med helsesøster eller foreldrene dine om at du strever med tanker om hva du skal veie og spise. Da kan du få veiledning og støtte til å spise normalt.

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser