Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge kan jeg forvente å blø etter en abort?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg begynte for på p-piller (almina 28) for omtrent en uke siden, og de fikk jeg på resept hos legen. Grunnet for jeg begynte på p-piller er at jeg ble gravid, og tok medikamentell abort i uke 6/7, og aborten var uten problemer. Fra og med abort-dagen har jeg blødd 12dager i strekk, og droppa gym pga jeg blør og må bruke bind. Og jeg begynte på p-pillene 3 dager etter aborten (legen sa jeg skulle begynne rasket mulig). Men blødningen er mindre, men ikke veldig lite, og får litt magesmerter (men har ikke hatt det på en stund), og er forvirret om det skyldes p-pillene eller aborten.... Jeg er lei av å blø, og siden jeg får IV hvis jeg skipper en gym time til, håper jeg dette ender snart.... er dette normalt? Burde jeg ta det opp med noen? (btw har fobi mot leger og må ha berolige når jeg skal til noe med helsevesen/helsesøster) Eller går dette snart over? Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss på Ung.no

Det er godt å høre at du har startet på p-piller slik at du beskytter deg mot uplanlagt graviditet igjen.


Det er litt individuelt hvor lenge man blør etter en abort, men du er helt innenfor normalen. Det er også normalt at kroppen bruker litt tid på å venne seg til p-pillene, noe som kan gi blødninger.

 

De fleste blør en til to uker etter en abort. Ofte kommer det også brunlig utflod inntil to til tre uker etter aborten. På grunn av fare for infeksjoner skal du ikke bruke tampong eller menskopp i denne perioden. Menstruasjonslignende smerter kan forekomme i dagene etter aborten.

Samleie og bading bør unngås de første to ukene, eller så lenge det blør. Dette er fordi det er stor infeksjonsfare i denne perioden. Vanlig hygiene og dusjing ellers er helt fint.

Mensen kommer vanligvis tilbake fire til åtte uker etter aborten. Dette kan være litt annerledes om du har startet med en hormonell prevensjon.

Ta kontakt med sykehus dersom:

  • Du blør mer enn seks nattbind på to timer
  • Du får feber
  • Har smerter mer enn 14 dager
  • Blør i mer enn fire uker
  • Har kraftig blødning med blodklumper mer enn 14 dager

Det er veldig viktig at du tar en graviditetstest omtrent fire uker etter aborten for å være sikker på at aborten har vært vellykket. Dette er viktig siden én til to av 1 000 medisinske aborter mislykkes. Det kan også skje ved kirurgiske aborter. Det er ikke noe poeng å ta denne tidligere, for da kan den bli positiv selv om aborten var vellykket. Dette er fordi det fremdeles kan finnes graviditetshormoner i kroppen cirka fire uker etter en abort.

Hos noen sykehus kan du komme tilbake og ta en graviditetstest i form av en blodprøve som kan påvise graviditetshormoner i blodet. Da kan du vite at alt har gått bra før det har gått fire uker.

Stiftelsen Amathea tilbyr etterabortsamtaler dersom du skulle ha behov for å snake med noen etter aborten. De tar samtaler både ved personlig oppmøte, på telefonen eller via chat. Du forteller at det er vanskelig for deg å snake med helsepersonell, da kan det hende du synes det er lettere å snake med noen over telefon. Dersom du oppsøker et av kontorene  kan du  ta gratis gravidtetstest der slik det er anbefalt å gjøre fire uker etter aborten.

 

I forhold til din deltakelse I gym vil det være synd om du ikke oppnår karakter på grunn av lav deltakelse. Du kan høre med legen din om du kan få legeerklæring som fritar deg fra gym timene dersom du tenker det er umulig for deg å delta. Du kan også høre med læreren din om det er mulig for deg å gjøre alternative øvelser. Som du ser av teksten overfor er det ikke farlig å dusje I tiden etter aborten.

Jeg legger ved noen artikler du kan se litt mer på!

Håper dette var svar på det du lurte på :)

Lykke til:)

 

Vennlig hilsen

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon