Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ha større bryster

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei ung.no jeg er ei jente på 15 år (snart 16). Mine pupper har ikke vokst noe de er like flate som pannekaker!! Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke vokser! Jeg har ikke så lyst å legge på meg så mye, men er altså tynn. Folk sier at man må få fett på kroppen for å utvikle slike ting, men jeg har ikke lyst til å få så mye mer fett på kroppen! Både de på mamma sin side og pappa sin side har store pupper, og det verste er at lillesøsteren min på 10 allerede har fått litt å går med topp. Hva skal jeg gjøre? Jeg vil ikke ta silikon. P piller vet jeg ikke så mye om men har hørt at man legger på seg av de. Dette er noe som ødelegger meg helt! Ofte griner jeg pga dette! Vær så snill å hjelp meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for spørsmål.

Du forteller at du føler at du har for små bryster.  Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små. Det er ulik fasong på puppene og ulik størrelse. Noen har store brystknopper, andre helt flate knopper. Det er også helt normalt at den ene puppen er større enn den andre.

Alle er altså forskjellige. Bryster består av fett, bindevev og melkekjertler, ikke muskler. Man kan derfor ikke trene seg til større bryster. Brystene er stort sett ferdig utvokst når man er ferdig med puberteten, men de kan endre seg senere i livet også. Noen kan få litt større bryster ved hormonpåvirkning (ved menstruasjon eller ved bruk av hormonell prevensjon), ved graviditet og hvis de går opp i vekt. Man kan derfor også få mindre bryster hvis man går mye ned i vekt, og større bryster hvis man legger på seg. 

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer hvordan brystene skal se ut hos deg. Det er ikke bare fra mor man får disse genene, så man trenger ikke å få bryster i samme størrelse som moren din har, men det kan hende.

 

Det er mange som bruker mye tid i speilet for å se etter alt som er rart og annerledes hos seg selv. Ofte har man ikke andre å sammenligne med enn kvinner i magasiner som ofte har blitt redigert og som ikke ser så perfekte ut i virkeligheten. Det beste er å godta at man er som man er og heller fokusere vekk fra forskjellen og heller se på det man trives med hos seg selv.

Håper dette var til hjelp for deg.

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (foto: Tine Poppe)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse