Hopp til hovedinnholdet

Kløe og røde prikker i underlivet.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år og de siste dagene har jeg merket ganske mye kløe i underlivet. Det ser ut som om det er små røde prikker, har ikke barbert meg og er ikke derfor. Utflod er helt normal og det lukter ikke noe spesielt. Vet ikke om dette har noe med saken å gjøre, men fikk dette etter at jeg hadde sluttet å ta Paracet og Ibux (grunnet operasjon i skulder)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er vanskelig å vurdere dette uten å se det. Slikt utslett får man ikke av å slutte med Paracett og Ibux i alle fall. Det kan være at huden din er tørr og irritabel. Dette kan også komme av overdreven vasking. Mulighet for soppinfeksjoner også mulig. Kan du ha fått antibiotika i forbindelse med operasjonen i skulderen? I så fall kan dette noen ganger gi lokale reaksjoner og evt soppinfeksjon som en bivirkning.

Om det  klør mellom kjønnsleppene, eventuelt skjedeåpningen, og slimhinnen blir tørr, rød og/eller sår, er det et tegn på ubalanse. Kanskje har du brukt for sterk eller mye såpe? Forsøk en periode uten såpe, og bare vann. Eventuelt kan du bruke parfymefri babyolje å vaske deg med eller smøre med etter vask, så kan problemet være løst.

Merker du at det klør inne i skjeden, at den føles sår og kanskje rødt rundt skjedeåpningen og utfloden din endrer seg til å bli mer hvit og klumpete, har du mest sannsynlig fått en soppinfeksjon. Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men oppstår ofte i forbindelse med ny partner eller hyppige samleier i en periode. Sopp kan også ha andre årsaker som for eksempel antibiotikakur, overdreven vask og bruk av sterke såper, skylling av skjeden (strengt forbudt!). Sopp går ofte over av seg selv, eller du kan kjøpe soppkur reseptfritt på apotek.

Ubehag, sårhet, tørrhet og kløe kan også oppstå hvis du er smittet av en seksuelt overførbar infeksjon eller har andre ubalanser i skjedefloraen.

Om dette ikke gir seg bør du bestille en time hos legen din for en sjekk.

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om husleia di?

Kan utleier kreve betaling for kommunale avgifter?