Hopp til hovedinnholdet

At jeg sugde gutten er årsaken til kvalm og sår i halsen, har kastet opp?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er veldig stressa siden på en fest for 2 dager siden sugde jeg en gutt, og nå 2 dager etter så er jeg skikkelig kvalm og sår i halsen, har kastet opp masse og mamma vil ta meg med til legen imorgen, tror du at det at jeg sugde gutten er årsaken til dette? Isåfall vil jeg ikke at legen eller mamma skal vite om dette. Eller kan dette være omgangssyke eller influensa? Takk for svar! Hilsen en veldig stressa jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Sannsynligvis har du omgangssyke eller influensa. 
Det er ingen seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som gir kvalme og oppkast, annet enn kanskje nervøsitet fordi mann er redd. 
Det er noen SOI som kan gi sår hals og hosting. Hvis du er usikker på om han du ga oralsex har hatt ubeskyttet sex med andre, kan du teste deg for SOI med halsprøve på helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen. 
Når man er mellom 12 og 16 år, kan man si til helsepersonellet at man ikke ønsker at foreldrene skal vite om hvorfor man er der, fordi man har gode grunner for ikke å fortelle det. Seksualitet er en slik god grunn. 
Du kan også snakke med helsesøster om det som skjedde på festen, hvis du har behov for å snakke med en om det. 
Snakk med helsepersonell. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse