Hopp til hovedinnholdet

Kan man plutselig få melkeintoleranse? Har hatt vondt i magen i tre dager.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, har hatt vondt i magen siden Søndag (3 dager) Det er ikke mensen smerter. Fikk vondt i magen etter å hatt kanelboller. Så gikk det over. Til det ble morgen igjen å jeg hadde frokost, jeg bæsjer også mye og doser. Har lagt merke til at det pleier å skje etter jeg har hatt melkeprodukter. Går det an å få melkeintoleranse ut av det blå?? Kan det være melkeintoleranse eller kanskje mat forgiftning?? Takk for svar:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Melkeintoleranse, eller laktoseintoleranse (som det heter på fagspråket), er noe man kan få når som helst i livet. Da får man ofte luft i magen, magesmerter og løs mage etter å ha spist/drukker melkeprodukter.

I kanelboller er det melk. I tillegg er det hvetemel, og har man glutenallergi (cøliaki) så reagerer man på hvetemel (og noen andre kornsorter). Cøliaki er også en sykdom man kan få når som helst i livet, og plagene er ofte luft i magen, magesmerter, treg eller løs mage.

Spiser man mange kanelboller, er det ikke uvanlig at man kan bli litt uvel i magen. Det inneholder mye hvetemel og er litt deigete, så noen kan bli litt rare i magen etterpå, uten at det er noe farlig. Spiser man mye kanelboller (og lite fiber ellers), kan man få litt trøbbel med fordøyelsen etterpå. Man kan oppleve å bli litt treg i magen fordi man mangler fiber. Da går man enten sjeldent på toalettet, eller man går ofte uten at det kommer noe mye, og det kan være hardt.

Ved matforgiftning så får man ofte oppkast innen kort tid, eller diaré i løpet av en dag eller to.

Hvis du spiser lite fiber (grovt brød/knekkebrød, havre, frukt og grønnsaker) kan du prøve å øke inntaket av det, sammen med en del vann.

Det høres ikke noe kjekt ut å ha magesmerter som varer så lenge. Hvis dette ikke går over snart så bør du ta en tur til legen og sjekke det ut. Han kan også hjelpe deg med å finne ut om du reagerer på noe (matvareallergi). Det finnes også en tilstand som heter irritabel tarm, les gjerne litt om den her og se om du kjenner deg igjen.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matvareallergi

Varedeklarasjon (foto: ung.no)

Har du matvareallergi eller kjenner noen som har det? Det kan være litt problematisk, men med god kunnskap, går det mye greiere.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse