Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å sende hverandre nakenbilder?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har en kjæreste som fyller 18år i år (vet det er stor forskjell men jeg elsker han) Vi sender hverandre nakenbilder osv... men er det ulovlig? Jeg vil virkleig ikke at han skal komme i fengsel eller bli straffet for dette )):

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I straffeloven har vi en regel som sier at man kan straffes for å ha for eksempel bilder eller film som "seksualiserer barn" (det er dette som tidligere ble kalt for barneporno). Alle som er under 18 år regnes som barn etter regelen i straffeloven.

Det er ikke sånn at absolutt alle nakenbilder av personer under 18 år kan sies å seksualisere barn, dette er noe som må vurderes for hvert enkelt bilde. Men hvis de bildene du sender til kjæresten din er bilder som seksualiserer barn, så kan han bli straffet for å ha disse bildene av deg. At du frivillig har sendt dem til ham spiller ingen rolle. Etter reglene i straffeloven er ikke du gammel nok til å ta en sånn avgjørelse.

Men du kan ikke straffes for å ha nakenbilder av kjæresten din. For det første er han over 18 år, og det er ikke straffbart å ha nakenbilder av personer over 18 år så lenge de er sendt frivillig. For det andre er du under den kriminelle lavalder (15 år), og du kan derfor uansett ikke straffes for noe lovbrudd.

Jeg vil også nevne at det at kjæresten din sender nakenbilder av seg selv til deg er noe han også kan straffes for. I straffeloven finnes det også en regel som sier at man kan straffes hvis man viser "seksuelt krenkende atferd" overfor barn under 16 år. Det å sende et nakenbilde til et barn under 16 år kan regnes som seksuelt krenkende atferd.

Jeg håper du viser svaret jeg har skrevet til kjæresten din, slik at han også får vite at han risikerer å bli straffet for det dere gjør.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det lov å sende dickpics?

Jente ser på mobilen på senga og ser sjokkert ut (colourbox.com)

Det er ikke lov å sende bilder av kjønnsorganet ditt til folk som ikke ønsker det. Dette regnes som seksuelt krenkende adferd og kan anmeldes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse