Hopp til hovedinnholdet

Hvordan komme ut av skallet mitt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lenge lurt på hvordan jeg skal komme ut av «skallet» mitt. Liksom jeg har ikke noe problem med å snakke foran folk jeg ikke kjenner. Og kan være veldig selvsikker og klar pp hvem jeg er. Men det jeg har problemer med er å bli kjent med folk.. og tørre å være meg selv rundt f.eks klassen eller kollegaer på jobben. I starten er jeg ofte selvsikker og trygg. Men med en gang jeg begynner P bli kjent med folk vil jeg bare trekke meg unna og blir ganske sjenert..hva kommer dette av? Og hva skal jeg gjøre for P bli kvitt sjenertheten min? Trenger virkelig hjelp fordi jeg føler jeg ikke klarer å være meg selv lengre...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no

Det er ikke noe galt i å være sjenert. Noen er det av natur. Å være sjenert er en slags beskyttelsesfølelse. En følelse som gjør at vi vil ta kontroll på oss selv og bare vise oss frem og komme frem med det vi har, når vi er trygge. Siden du blir mer sjenert når du blir kjent med folk kan der være fordi du synes det er "skummelt" at de i klassen eller på jobben skal bli ordentlig kjent med deg.

For det første er det viktig at du godtar deg selv som du er og klarer å se på dine positive sider og styrke de. Vi har alle noen sider vi ikke liker ved oss selv, men det er ikke disse vi trenger å fremheve. Ikke vær så selvkritisk og ta små steg i å bli mer trygg og utadvendt.

Bestem deg for hva du vil jobbe med, foreksempel snakke med noen du ikke kjenner på skolen, snakke i klassen eller bli bedre kjent med de på jobben din. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke i klassen eller tør å vise de på jobben hvem du egenltig er. Husk at du er bra nok. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. Foreksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste, jeg klarer å stå framfor de andre i klassen eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal bli godt kjent med noen andre. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Når du sier noe så ikke vær så selvhøytidelig. Man er mer kritisk til seg selv, enn hva andre er. Hvis du legger merke til hva andre sier er ikke alltid det heller så smart.

Lykke til!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse