Hopp til hovedinnholdet

Jeg har gul utflod, gul urin, tisser ofte og lite, og svie i underlivet!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er ei jente på snart 15 år. Jeg har i de siste dagene lugget merke til vonde og ubehagelig ting med underlivet mitt.. jeg har gult utflod, veldig gult urin, må ofte på do (men må ikke så mye om gangen), svir og tisse, og ikke minst svir det på underlivet! Vet ikke hva jeg skal gjøre, som sagt er dette utrolig vondt og ubehagelig.. har prøvet å Google, men kommer ikke fram til noe:(( takk for svar<3 og god påske!<3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du har plager fra underlivet som hyppig og sviende vannlatning. Dette er typiske tegn på urinveisinfeksjon (blærekatarr). Den skyldes som regel bakterier som kommer inn i urinblæra. Vanligvis inneholder urinen ingen bakterier. Noen ganger sprer bakterier seg fra endetarmen til urinrøret. Herfra kan bakteriene forflytte seg opp til blæren og forårsake en infeksjon.

Vanlig blærekatarr går som regel over av seg selv i løpet av en uke. Det kan derfor være nok at du drikker rikelig med vann og avventer noen få dager. Om det ikke går over må du kontakte fastlege for antibiotikabehandling. 

At urinen din er veldig gul, kommer av at du drikker for lite. Drikker du mer vann som jeg anbefaler deg, vil urinen bli lysere. 

Utflod er en væske som kommer fra skjeden og livmoren, og er med på å rense skjeden ved å fjerne døde celler og bakterier. Utfloden er derfor viktig og gjør miljøet i skjeden optimalt.

Det å ha utflod er et sunnhetstegn, og det at du har utflod betyr at alt fungerer som det skal. Man skal derfor aldri vaske seg inne i skjeden siden den renser seg selv. Ofte kan man se utfloden i trusa og den kan være alt fra hvit til litt gulere. Konsistensen kan være alt fra rennende til litt tykkere. Den lukter ikke så mye men kan lukte litt surt. 

Det at utfloden din er gul, behøver altså ikke å bety noe, det kan være helt normalt. At du legger merke til det nå, handler nok heller om at du lurer på hva som er galt og derfor ser ekstra godt etter på alt i underlivet :-)

Lykke til og god påske til deg også!!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivsplager
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivsplager