Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å spise sunt, men familien min gjør det vanskelig siden de bare lager usunn mat

Gutt 13 år
 

Spørsmål
hei.

jeg prøver og spisse masse fukt, fisk osv osv. MEN jeg bor hos moren min og hun er sammens med en som IKKE liker fisk, han driker bare brus og han er ikke så glad i grove brød. når vi spisser middag er det alltid noe som er lett og lage for eks grandis, pølser og mye annet usunt. vi har også brus til drike hver middag. jeg prøver og drike vann til midag men det er ikke så enkelt når 4 andre driker brus ved siden av meg, selfølgelig har vi ALDRI fisk, vi kjøper ALTID lyst brød.


jeg HATER det! jeg har snakket med mamma om det mange ganger men vi lager aldri fisk uanset. men vi får heldig vis bare godteri på lørdager.

hos pappa er det noe helt annet, han kjøper bare grove brød, han lager gode middager(fisk) hele tiden, han er det motsate av mamma


men jeg er jo bare til han hver 14 dag:(
vet ikke helt hva jeg skal si til mamma? hjelp!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13

Jeg synes det er flott at du er opptatt av å spise sunt og står på til tross for at de hjemme gjør det vanskelig for deg. Det er veldig synd at de ikke tar det du sier på alvor. Å spise sunt er noe som er viktig for alle sammen. Vi trenger rikelig av mat som inneholder mye fiber, sunt fett og fisk.
Det er svært dumt at stefaren og moren din tar slike valg som er uheldig for deg, som fortsatt ikke har mulighet til å foreta egne valg i forhold til matinnkjøp i husholdningen.

Har du prøvd å være med moren din i butikken og handle? Kanskje du kan få være med litt oftere og foreslå matvarer som er sunnere og bedre å kjøpe. Dette er eksempel på basismatvarer som en bør spise mest av:

*Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger med minst mulig sukker)
*Meieriprodukter (for eksempel (ekstra) lett melk, smøreoster, cottage
cheese, yoghurter med minst mulig sukker, ost av forskjellige slag)
*Kjøttprodukter (for eksempel kokt skinke, kylling som pålegg og middag, roastbeef, renskåret kjøtt)
*Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg (makrell i tomat, tunfisk, crabsticks, etc)
*2 frukt og 3 grønnsaker hver dag. Grønnsaker kan brukes både til middag og rå som mellommåltider.
*Vegetabilske produkter slik som oljer, myke margariner, majones, majonessalater, majonesbaserte dressinger.

*Erter, bønner og linser.Det går også an å ta med litt av det du har lært på skolekjøkkenet, for eksempel spørre om du få prøve deg på å lage en rett med fisk, som moren din kan hjelpe til med. På den måten blir de introdusert til ny mat som de sannsynligvis synes er godt, og i tillegg skjønner de kanskje ekstra godt hvor viktig dette er for deg.

Alle tjener på å spise en variert kost hvor man får i seg de viktige næringsstoffene. Man forebygger mange livstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, overvekt og kreft. Dessuten får man mer energi, en slankere og sterkere kropp, fin hud og bedre humør. Man vet også at barn og ungdom som spiser et sunt kosthold og er i aktivitet, har bedre konsentrasjon og presterer bedre på skolen. Kanskje det er et argument du kan bruke også? Jeg er sikker på at moren din ønsker at du skal ha en god helse og gjøre det best mulig på skolen!

Helsedirektoratet har laget mye bra informasjonsmateriell, for eksempel kan du kanskje laste ned disse, skrive ut og henge på kjøleskapsdøra?
Råd om kosthold (pdf)
Måltidene (pdf)
Tilberedning av kjøtt og fisk

Når disse henger synlig på kjøkkenet, blir de voksne i hjemmet påmint om hva slags mat man bør spise og kanskje blir de også inspirert til å lage litt mer av den sunne maten:)

Kan du snakke med faren din om dette også? Kanskje du kan få noen gode oppskrifter fra han, som dere kan prøve å lage når du er hos moren din?

Håper noen av disse rådene kan bidra til at du får servert litt sunnere mat hjemme:) Ikke gi opp, kjemebra at du er opptatt av å spise sunt! Det kommer du til å tjene mye på gjennom livet :) Lykke til videre.

Med vennlig hilsen
Ernæringsfysiologen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold


Quiz: Hva vet du om alkohol?

Hva måles i promille?