Hopp til hovedinnholdet

Bekymret for hudkreft etter solariums-bruk. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Mitt spørsmål går ikke under dette temaet egentlig, men er likevel går dette utover psyken min. Jeg har tatt sol i underkant av 10 ganger nå de siste to månedene, og etter at jeg må har lest till om solarium er jeg livredd for å få kreft. Jeg har angst fra før av og overtenker mye generelt, og dette går litt til hodet på meg. Jeg har vanlig norsk hud, lys, men blir litt brun på sommeren. Kan dere giblitt informasjon og eventuelt noen beroligende og betryggemde ord? Hilsen redd jente på 16.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er riktig at overdreven soling og solarium øker risikoen for hudkreft. Derfor bør en passe seg. Skal en sole seg, bør en bruke passende solkrem. Solarium bør en være forsiktig med. Og helst ikke ta så ofte som du har gjort den siste tiden. 

Så bør en samtidig huske på at det er risikoen som øker - det betyr ikke at en nødvendigvis FÅR kreft. Det er uansett uvanlig med kreft i så ung alder som du er i. Så jeg tenker at hvis du fra nå av soler deg mindre og mer «fornuftig» (med solkrem osv), så klarer du å hindre at du får økt risiko. 

Du kan lese mer under, om soling, hudtype osv. Jeg tenker at du ikke trenger bekymre deg for dette nå! Men det er fint at du tar tak, og tenker over dette fremover :). 

Hvis du generelt er mye bekymret, kan det være godt å snakke med noen om dette, f eks helsesøster eller lege. Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

18-års aldersgrense på solarium

Solarium

Solarium øker risikoen for føflekkreft, særlig når man begynner å bruke det tidlig og hvis man tar solarium ofte. Det er 18-års aldersgrense for bruk av solarium i Norge.

Les mer

Hvilken hudtype har du?

Hudtype (colourbox.com)

Hudtypen din påvirker hvor godt du tåler sola og hva slags solbeskyttelse du bør bruke. Hvordan kan DU nyte sola, og samtidig beskytte kroppen?

Les mer

Husk solvettreglene

Solkrem (colourbox.com)

Mange forbinder sol med sunnhet og helse, men for at sola skal gi deg glede og overskudd må du ta noen viktige forholdsregler.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser