Hopp til hovedinnholdet

Brennende følelse i huden i sola

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Det nærmer seg sommer og jeg har alltid et problem når det kommer til sola. Jeg kan ikke gå i shorts eller t-skjorter fordi huden føles ut som om den brenner selv om jeg bruker mye solkrem. Jeg trenger bare å være ute i 15 minuttet før det begynner å føles slikt ut. Jeg får ikke noe utslett eller andre synlige reaksjoner av dette. Moren min ber meg om å kle av meg så jeg ikke blir så varm, men jeg kan ikke. Så på sommeren må jeg gå i bukser med tynne gensere eller eventuelt en cardigan med en T-skjorte under og solhatt eller lange skjørt. Jeg må alltid prøve å dekke til mest murlig få å ha det behagelig (selvom det noen ganger blir litt varmt). Jeg er veldig blek, vet ikke om det kan ha noe med saken å gjøre. Jeg begynner å bli redd for at det er noe galt med meg. På forhånd takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er ikke noe galt med deg. Det er rett og slett veldig forskjellig fra person til person hvor mye sol en tåler. Dette henger sammen med hudtype, og om en liker å ha det varmt. 

Her er en artikkel fra ung.no om ulike hudtyper: Hvilken hudtype er du? 

Kanskje du kan kjenne deg igjen i beskrivelsen under hudtype 1 og/eller 2? 

Det er bare fint at du beskytter deg med tynne og lette klær nå i sommer. Finn plagg som du synes er behagelige. Du bør selv få velge hvor mye du vil klær du vil ha på deg og hvor mye du vil være i sola.

Når det er sagt så kan det likevel være fint å få litt sol på kroppen inni mellom nå som det er sommer. Det er nemlig det som får opp vitamin D-nivået i kroppen etter vinteren. For å få til det bør man være 10-15 minutter i sola helt uten solkrem. Dette kan du gjøre på dager hvor sola ikke steker for mye og det er for varmt.

 

Håper dette var til litt hjelp. Ønsker deg en god vår og sommer!

Vennlig hilsen legen, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Husk solvettreglene

Solkrem (colourbox.com)

Mange forbinder sol med sunnhet og helse, men for at sola skal gi deg glede og overskudd må du ta noen viktige forholdsregler.

Les mer

Nyt solen, men pass på huden!

Solkrem (colourbox.com)

Soling i solarium eller ute? Vær klar over farene og beskytt deg.

Les mer

Sol – er det sunt eller skadelig?

Solbriiller (colourbox.com)

Sommer og sol er deilig og gjør at du føler deg vel. Men sola kan også være skadelig. For sterk sol kan gjøre deg solbrent og gi deg hudskader, du kan bli snøblind og du kan i verste fall få hudkreft. Her kan du få noen gode solingsråd og litt fakta om soling og ultrafiolette stråler (UV-stråler).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår