Hopp til hovedinnholdet

Har legen taushetsplikt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg opplever irritasjon og smerter i den ene kjønnsleppen, jeg er øm store deler rundt denne kjønnsleppen og den er også veldig hovnet opp. Jeg lurer på hva jeg skal gjøre, er det lov for en mindreårig å bestille legetime selv? Legen har vell taushetsplikt og kan vell ikke si ifra til foreldre uten samtykke? Og i VÆRSTE FALL er det lov å få behandling på sykehuset uten en voksen tilstede, har sykehuset lov til å behandle mindreårige uten en voksen tilstede utenom vis det er akutte tilfeller?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er vanskelig å si hva det kan være med kjønnsleppen din. Hvis du kan kjenne en liten kul inne i kjønnsleppen så kan det være en liten betennelse i en kjertel i kjønnsleppen. Det er veldig vanlig, men kan være veldig vondt. Ofte går det hull på kjertelen helt av seg selv, og plagene blir borte. 

Din fastlege har taushetsplikt og du har helt rett til å bestille time til legen din selv om du er under 16 år uten at foreldre vet om det. Du kan også ta kontakt med lege ved helsestasjon for unge.

Foreldre har som en hovedregel innsyn i barnas journal før de er 16 år, men hvis det er grunner til at de ikke bør få opplysninger om det barnet tar opp hos legen, så skal man ta hensyn til dette.

I tilfeller der personen under 16 år ikke ønsker at foreldre skal vite årsaken til at man er hos legen, så vil legen så langt det lar seg gjøre unngå det. Ved operasjoner og innleggelser på sykehuset må ofte foresatte være informert. Hvis det er en spesiell grunn til at foresatte ikke bør vite om innleggelser på sykehus, så vil helsepersonell gjøre sitt beste for at barnet blir hørt på dette men da må det være alvorlige årsaker. 

Snakk med legen din eller lege på helsestasjonen. Kanskje er ikke dette så alvorlig, og kan lett behandles eller vil gå over av seg selv. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene