Hopp til hovedinnholdet

Føler meg skitten etter at jeg sendte nakenbilde og andre spørsmål.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på mange ting. Jeg liker en gutt som er 3 år eldre enn meg. Det gjør også veninna mi men jeg later som jeg ikke gjør det. Igår så snakket jeg med han jeg liker og vi sendte nakenbilder. Senere idag fikk jeg vite at hun har vært hjemme til han og ronka og sugd han. Jeg vet han bruker henne, men jeg liker han enda og jeg hadde sikkert sagt ja hvis han spurte om vi skulle ha sex. Føler meg skitten og vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg ønsker å begynne på p piller, hørt at det hjelper mot kviser og man får større pupper. Må foreldrene vite om det? Sliter mye med kviser, renser huden hver dag og alle vennene mine har perfekt hud. Finns det noen tabbellter jeg kan gå på? (Kviser i annsektet, ryggen, skuldre, bryst) Jeg ønsker å bli litt tynnere, har nesten ikke spist på 2 dager og jeg ser forskjell og føler meg bra. Er det farlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg ser at du spør om flere ting, derfor vil jeg forsøke å ta en ting om gangen.

Å være forelsket er både spennende og deilig, men kan også være litt komplisert. Om en er forelsket i den samme som som sin venn, er det ekstra vanskelig og kan føre til konflikter og vanskelige situasjoner. 

Samtidig forteller du at denne gutten bruker din venninne og at du ville også hatt sex med ham om du fikk anledning. Jeg forstår at det kan være spennende å ha sex med en som er 3 år eldre enn deg, men husk at det er faktisk straffbart for denne gutten. Les mer om den seksuelle lavalder i artikkelen jeg legger ved. 

Dessuten anbefaler jeg deg å være mer forsiktig med å utsette deg for ting som kan gi store konsekvenser på sikt. For var det å sende nakenbilde noe du tenker er en trygg og lur ting å gjøre? Husk at slike bilder lett kan kopieres og spres slik at mange kan se dem, kanskje til og med noen i familien din, eller en fremtidig arbeidsgiver. Det er ikke alltid lett å tenke langsiktig og på hvilke følger en tilsynelatende uskyldig handling kan føre til når en er forelsket og mister liksom dømmekraften. Om du nå i ettertid føler deg skitten og har tanker om at dette ikke er greit, anbefaler jeg deg å snakke med noen voksne om dette.

Om du er seksuelt aktiv, er det bra at du sørge for å få en sikker prevensjon. Det er riktig at noen forsøker p-piller for å få mindre kviser. Det hjelper for noen, men ikke alle. Jeg foreslår heller at du tar kontakt med fastlegen din og får en time. Sammen kan dere finne ut om du skal begynne på p-piller eller om du kan få annen medisin for dine kviser. Les mer om kviser og behandling i artikkelen jeg legger ved.

Noen får også litt større pupper av p-piller, men for de fleste er dette forbigående og puppene blir normale igjen etter noen måneder. Derfor tror jeg ikke du skal ha så store forhåpninger. Du er bare 14 år, puppene dine vil fortsette å vokse en stund til.

 

Det er ingen aldersgrense på prevensjon. Er du seksuelt aktiv kan du begynne på hormonell prevensjon. Det er lege som må skrive ut p-piller til deg, da du er under 16 år.

Hovedregelen er at pårørende bør informeres om det skal skrives ut hormonell prevensjon til en jente under 16 år. Det beste er om du selv selv kan prate med dine foreldre om dette.

Ditt ønske skal imidlertid tillegges stor vekt. Det vil si at foreldrene ikke blir informert dersom du har sterke ønsker om det motsatte. Du har rett til å bli hørt og skal eventuelt bli varslet dersom legen likevel beslutter å informere foreldre. Les mer om dette i artikkelen jeg legger ved.

Og ja, det er farlig å ikke spise. Vi trenger mat for å leve og energi til å klare skole og hverdag. Derfor anbefaler jeg deg å spise sunt og regelmessig. Ønsker du å gjøre noe, kan du heller øke din fysiske aktivitet. Tren og ha det gøy sammen med venner og unngå bruke så mye tid på tanker om kropp, mat og utseende.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med noen om alle dine tanker og følelser. Ta derfor kontakt med helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom. Her kan du få hjelp til å sortere litt i tankene og råd om hvordan du tar gode og positive valg for deg selv.

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Øvelser for å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Hjerte i to (colourbox.com)

Du har lenge vært forelsket i en person. Problemet er at bestevennen din også er forelsket - i den samme som deg! Hva skal du gjøre? Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen, eller er det første mann til mølla? Og hva vil i så fall skje med vennskapet?

Les mer

Føler du press om å sende nakenbilder?

Lettkledd på snapchat (colourbox.com)

Å sende nudes kan føles spennende og ganske uskyldig. Kanskje søker du oppmerksomhet og har lyst til å gjøre en annen interessert? Det er likevel lurt å være klar over konsekvensene dette kan ha for deg.

Av Julie, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse