Hopp til hovedinnholdet

Hvor lang tid tar det for et brudd å gro?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg spilte basketkamp og så skulle jeg score, jeg hoppet og landet feil på høyre fot. Vi dro til legevakten ca. En uke etter jeg tråkket over siden jeg var i Sverige på cup. Først fant ikke den som tok røntgen eller en vanlig lege noe brudd, men de skulle få en overlege til å se på det. Overlegen fikk bekreftet at det var et lite brudd på den ytterste kulen på foten. Det var et lite pent brudd så jeg slapp gips og må nå går jeg med aircast (en skinne som jeg har på foten) . Fikk beskjed om å bevege litt på tærne og likende så lenge det ikke gjør vondt. Jeg får vondt ved visse bevegelser men ellers merker jeg det ikke og den er bare hoven. Det gjør heller ikke vondt å belaste den litt, men mamma sier jeg ikke burde belaste den. Nå er det ca. 2 uker siden jeg tråkket over og 1 uke siden jeg begynte å gå med aircast. Jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre for at det skal gro fortere? Og hvor lenge tar det for et lite brudd å gro? Kan jeg belaste foten litt om det ikke gjør vondt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så kjedelig at du fikk denne skaden! Jeg vet ikke nok om bruddet ditt til å gi deg et spesifikt svar. Men jeg anbefaler deg at du eller foreldrene dine tar kontakt med fastlegen din eller sykehuset for å høre hvor mye du kan belaste foten. For at et brudd skal gro, er det jo viktig at det får den hvilen det skal ha. 

Hvor lang tid det tar for et brudd å gro er veldig forskjellig. Det avhenger blant annet av hvor bruddet er, alderen din, hvor, og hvor stort bruddet er og andre ting. Det er også sånn at selv om et brudd regnes som grodd, er ikke beinet like sterkt som det var før skaden skjedde. Det tar lengre tid. Og når man går med gips eller aircast, blir musklene gjerne litt svakere fordi de ikke brukes. Derfor må du nok regne med en periode med opptrening etter at du har fått av aircasten. Da bør du ta kontakt med en fysioterapeut som kan veilede deg i aktuelle øvelser. Du kan spørre legen din eller sykehuset hvor lenge du skal ha på deg aircasten. 

Selv om du har aircasten, er det faktisk en del aktiviteter du kan gjøre. Hvis du har tilgang på et treningssentre, kan du for eksempel gjøre ulike øvelser for armene. Du kan også gjøre øvelser for magen, som situps. Ofte må man bare være litt kreativ, men det er selvfølgelig viktig å være forsiktig så man ikke gjør noe som belaster bruddstedet mer enn man skal. 

Det kan være en god idé å ta kontakt med en fysioterapeut for å få tips til trening og øvelser du kan gjøre mens du venter på at ankelen skal gro.

God bedring!

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fysioterapi

Hos fysioterapeuten (colourbox.com)

Har du plager eller skader i muskler, sener, ledd eller nerver, eller ønsker å forebygge kroppslige plager kan du søke hjelp hos en fysioterapeut.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader