Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker på mat og trening hele tiden? Hva gjør jeg?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er begynt å bli veldig opptatt av mat og trening. Hater å trene, så jeg bare går og sykler. Og jeg prøver å få i meg så lite mat som mulig. Spiser gjerne middag, fordi foreldre legger merke til at jeg dropper middag. Men da er det så absolutt lite som mulig. Jeg tenker på mat hele tiden. Har alltid lyst på noe godt. Har lyst på chips, sjokolade og snop. Har lyst å dra på maccern og spise burger og chips. Har lyst å store middagsmåltid. Men jeg klarer ikke å spise lite når jeg først spiser. Jeg finner ingen mellom ting. Så jeg prøver å kutte ut. Men når man har spiseforstyrrelse, har man vel ikke lyst å spise så mye som jeg vil? Man går vel ikke rundt og kjemper for å ikke kjøpe noe godt når man er ute? Jeg er ikke i spiseforstyrrelse kategorien? Jeg bare slanker meg eller noe sånt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som du har det veldig strevsomt når det gjelder mat og trening og tanker rundt dette. Jeg er bekymret for ditt spisemønster. Det kan være du er på vei inn i en spiseforstyrrelse og jeg anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din eller helsestasjon for ungdom så raskt som mulig. Det er viktig at du kommer ut av dette mønsteret fordi det kan utgjøre en fare for kroppen og helsen din. Om du ikke klarer å stoppe det selv må du få hjelp av helsepersonell eller foreldrene dine.

Det er ikke rart at du opplever tanker rundt mat hele tiden og har lyst på hamburger og chips. Du får i deg alt for få måltider i løpet av dagen. Da er det naturlig at hjernen din forsøker å få deg til å spise ved å få deg til å tenke på mat. Når man spiser uregelmessig og alt for lite til måltidene, blir man kjempesulten og får lyst til å overspise. Du kan lese mer om dette her: Dette skjer med kroppen om du spiser for lite.

For å få tankene dine normale er det viktig å spise regelmessig og nok mat igjennom dagen. Du må ha fire hovedmåltider og rundt 2-3 mellommåltider i løpet av en dag. Jeg synes du skal snakke med helsepersonell for å få råd om hvordan du kan legge opp et kosthold og trening, som er sunt for kroppen og helsen din.

Jeg legger ved flere artikler jeg synes du skal se på.

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Hvor mye trening er nok - og for mye?

Mann som løper(colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. I denne artikkelen finner du noen svar som er til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser