Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å bruke tannkrem. Har du noen tips?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Siden jeg var liten har jeg hatet å pusse tennene mine fordi jeg har hatt traumatiske opplevelser fra barndommen når mamma tvang meg med fysisk vold å pusse tennene. Fra da har jeg hatet tannkrem smaken, som vanligvis har mint eller eukalyptus smak. Har prøvd en del tannkremer, men synes fortsatt det er ekkelt. Det kan gå dager mellom at jeg pusser tenner, men jeg pleier som regel å skylle munnen etter måltider. I verstefall bruker jeg tannbørsten uten tannkrem. Jeg er redd for å fortelle tannlegen eller legen om dette, fordi jeg tror de kommer til å se på det som en unnskyldning for at jeg er lat å ikke gidder å pusse tennene. Mamma var før med på alle tannlege timer og lege timer, og det var vanskelig for meg å si noe om det da. Nå som jeg er voksen føler jeg det blir ekstra rart, og det er veldig dyrt hos tannlegen også, som ikke får det til å virke noe særlig mer fristende å dra dit. Har du noen tips/forslag til meg? Hilsen jente 20 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg tror ikke at du skal frykte reaksjonen hos tannlegen eller legen. Om du forklarer hva som ligger bak, vil de hjelpe deg til å finne en god løsning.

Jeg tenker at du kan forsøke ulike tannkremer. I dag finnes det mange ulike smaker. Mange reagerer på skummet tannkremen lager. Det finnes tannkrem uten skum. Zendium har ikke slikt skummende såpestoff. Du skriver at det går bra å pusse tenner uten tannkrem. Det er veldig bra. Bruk gjerne en myk tannkost. Det viktigste med tannkremen er at den inneholder fluor. Om du ikke bruker tannkrem, kan du bruke fluorskylling, eller fluortabletter.

Husk at du får 75 % rabatt i den offentlige tannhelsetjenesten ut året du fyller 20 år. Dersom du ble 20 år i 2018, har du rabatten ut 2018. Mye penger å spare på dette.

Lykke til!
Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse