Hopp til hovedinnholdet

Jeg er bekymret for kreft etter en føflekk. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! For ca 3 år siden klarte jeg å skrape vekk en føflekk på skulderen med neglen. Husker ikke hvordan den så ut, men tror ikke den var ujevn i kantene eller taggete. For noen måneder siden ble jeg oppmerksom på at det er en liten klump der føflekken var. Det er nesten som føflekken er under huden. Jeg er veldig redd for føflekkkreft, og moren min har hatt det. Er det arvelig? Hva skal jeg gjøre med den på skulderen, er det farlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er sjeldent at unge mennesker får føflekkreft. Det er oftest noe man får fordi man har vært for uforsiktig med solen over svært lang tid. I dag er man mer forsiktig med barn i solen enn hva generasjonen til foreldrene våre var som barn, og derfor er det mer vanlig at denne generasjonen har mye hudkreft.

Føflekkreft er sjeldent arvelig men er oftest avhenging av hvor mye stråling du har fått fra solen, men ofte har de som får slik hudkreft en type hud som er mer utsatt for å få kreft. Lys hud med mye føflekker generelt er mer utsatt for dette, og hudtypen kan være arvelig. Du kan lese litt om dette i artikkelen under. 

Det er ikke sjeldent det blir litt arrvev eller klumper under huden når man klorer vekk en føflekk, eller klorer vekk andre nupper på huden. Hvis denne ikke endrer seg i størrelse høres det ikke ut som noe du skal være bekymret for. For å få en ekstra vurdering av den må du vise den til helsesøster eller lege, siden vi på ung ikke kan si så mye mer uten at vi får undersøkt. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Husk solvettreglene

Solkrem (colourbox.com)

Mange forbinder sol med sunnhet og helse, men for at sola skal gi deg glede og overskudd må du ta noen viktige forholdsregler.

Les mer

Spørsmål om kreft?

Kreftlinjen

Jeg lurer på om jeg har kreft? Noen i familien min har akkurat fått kreftdiagnosen, hvordan kan jeg hjelpe? Hvor lang tid tar behandlingen? Hos Kreftforeningen kan du få svar på alt du lurer på!

Les mer

Hvilken hudtype har du?

Hudtype (colourbox.com)

Hudtypen din påvirker hvor godt du tåler sola og hva slags solbeskyttelse du bør bruke. Hvordan kan DU nyte sola, og samtidig beskytte kroppen?

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kreft
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kreft