Hopp til hovedinnholdet

Bytte p-piller

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 20 år gammel jente som har gått på Mercilon 28 i snart 5 år. Jeg fikk en veldig spontan ide om å teste ut p-staven, fordi jeg var lei av å huske alle p-pillene. Jeg har fått legetime i september, og nye p-piller (carazette), som skulle vise om jeg tålte staven eller ikke. Jeg begynte på carazette rett etter det siste brettet av mercilon (uten en ukers pause), og nå blør jeg som bare det! Jeg angrer veldig på å ha begynt på nye p-piller, da mercilon egentlig aldri var et problem. Jeg har heller aldri problemer med å huske pillene, det var som sagt et veldig spontant øyeblikk. Det jeg lurer på er om jeg kan slutte på carazette nå med engang, og ha 2-3 dager med pause, også begynne på mercilon igjen? Må jeg fullføre brettet før jeg hopper på andre p-piller, og hvorfor? Har det bare med hvor usikker man er for å bli gravid? I så fall er ikke det et problem for meg, som ikke er sexuelt aktiv med fast partner. Jeg vil egentlig bare avbestille timen og gå tilbake til de gamle..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Både Cerazette og p-stav er laget av hormonet gestagen og en vanlig bivirkning vev bruk av gestagenpreperater er uregelmessige blødninger. Noen opplever å blø en del de første 3-6 månedene. Så kan det gå over. Men noen blør så mye over lang tid at de velger å bytte prevensjonsmiddel.

Hvis du tenker at Mercilon fungerer bedre for deg kan du gjerne byte til det. Du kan bytte nå. Du trenger ikke ha 2-3 dagers pause fra Cerazette til Mercilon. Du er sikker/beskyttet mot graviditet etter 7 dager etter du har byttet pille. Det å vente til man har brukt opp et brett før man begynner på nytt pillemerke handler mest om sikkerhet mot å bli ufrivillig gravid ja.

Det er vanskelig å si sikkert hva som fungerer best for deg. Det kan være p-stav fungerer bra selv om Cerazette gir mye blødninger. Det vet du ikke sikkert før du har prøvd. Men hvis du vet at Mercilon fungerer så er det kanskje lurt å bytte tilbake til det.

Se også vedlagte artikler. Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon