Hopp til hovedinnholdet

Fester og drikker. Alle vennene for lov. Ikke jeg. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg drar på ganske mye fester og drikker. Jeg startet å drikke i 8. Klasse i vintertiden(noe jeg synes er ganske ungt selv). Nå går jeg i 9 og startet i 10 etter sommeren. Problemet er at mamma og pappa er helt imot drikke og festing! Det ender opp med at jeg lyver til dem hele tiden, noe jeg ikke har lyst til. Mamma og pappa har tatt meg i å drikke noen ganger og de sier at det ikke er greit før jeg går i 2. Gym. Hva skal jeg gjøre? ALLE vennene mine får lov og har myeeee senere innetider enn meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Jeg er enig med deg at det er tidlig å starte og drikke alkohol jevnlig når man er 13 år. 
Som du sikkert forstår, kan ikke vi her på ung.no gi deg råd om hvordan du kan få tillatelse til å drikke alkohol. Vi som jobber her på ung.no er enig med dine foreldre, at 18 års aldersgrensen må opprettholdes. Men du kan snakke med foreldrene dine om dette, spørre de hva de mener om alkohol, virkningen og hva de er redde for? Da får dere en dialog om alkohol, som kan bevisstgjøre dere alle. 
Kanskje kan du tenke gjennom hva det som gjør at du drikker? Er det rusen du er ute etter? Hva gir eventuelt rusen deg?
Hvordan vil det være å gå på fest uten å drikke? Du vil kunne le, danse, flørte og ha det morsomt, og samtidig hele tiden være fullt bevisst deg selv. Du vil ha kontroll og du slipper å angre på noe neste dag. Du vil våkne med god samvittighet og ha en fin dag fordi du ikke har noe å bekymre deg for.  
Undersøkelser viser at alkohol kan være mer skadelig for unge enn for voksne mennesker. Det er fordi bruk av alkohol påvirker blant annet veksthormonet i kroppen. Veksthormon produseres i hypofysen (hjernevedhenget) og er viktig for normal vekst og utvikling. Utskillelsen av veksthormon er størst i  tenårene, når veksten er størst, og produksjonen synker gradvis med økende alder.
Fordi ungdom ikke er ferdig utviklet hverken fysisk eller psykisk har de også dårligere forutsetningen for å takle alkoholens virkninger. Dette vil igjen øke sjansene for både fysiske og psykiske skader. I tillegg til fysiske og psykiske skader er det dessuten en økt risiko for å pådra seg sosiale skader. Alkoholen reduserer vurderingsevnen, ungdom har mindre livserfaring enn voksne, og kan derfor gjøre lite veloverveide ting i alkoholberuselse.
Du kan se deg om etter andre venner som ikke drikker. Da vil du få det lettere fordi du slipper presset om å drikke. Kanskje er det flere i gjengen som vil følge med deg over til andre venner som ikke drikker? 
Du kan også snakke med helsesøster om dette. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

De fleste ønsker å ha det trivelig og fint hjemme, men hvordan skal du og de voksne finne løsningen på uenigheter?

Les mer

Pass ekstra godt på vennene dine på fest!

Kjernekar (kripos.no)

Visste du at 40 % av alle anmeldte voldtekter skjer i forbindelse med inntak av alkohol? Pass på venner og kjente på fest og si ifra når noen mister kontrollen.

Du kan være den som gjør en forskjell.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Å være den som ikke drikker

Fest (colourbox.com)

Har du bestemt deg for å ikke drikke, men synes det er vanskelig å si det til vennene dine? I denne artikkelen får du tips til å takle drikkepress.

Av: Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Jente trener i skauen (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Les mer

Noen å snakke med om drikkepress

En gjeng som drikker øl (colourbox.com)

Trenger du noen å snakke med om drikkepress? Her finner du en oversikt over hvor du kan få råd.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol