Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om jeg er normalvektig.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 15 år gammel jente som lurer på om jeg er normalvektig. Jeg er ca 155 høy og veier ca 63 kilo, noe jeg egentlig synes er litt for mye. Jeg har regna ut BMI på et nettsted, hvor det stod at jeg var overvektig. Tingen er at jeg trener 3-4 ganger i uka, i form av løping, fotball og fotballkamper. Jeg er også en av de best trente jentene i klassen, og er den raskeste i 1500m terrengløp. Kostholdet mitt er sunt og variert, og jeg spiser brød og meieriprodukter hver dag. Med andre ord skjønner jeg ikke hvorfor jeg skal bli regnet som «overvektig». Kan det kommer av at muskler veier mer enn fett? Jeg har en del beinmuskler, og en kompakt kropp med bred beinbygning. Men er jeg egentlig overvektig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Du lurer på om du har en normal vekt. Det er vanskelig å si noe om det kun ut i fra en vurdering av høyde og vekt, fordi også kropsbydningen og muskelmassen din har betydning for vekten din.
Regner du ut din bmi, så vil tallene fortelle at du har en overvekt. Men bmi er kun et generelt måleinstrument og er ikke et fasitsvar. Noen er svært tynne og har alltid vært det uten at det er noe galt, mens andre har en mer kraftig benbygning og mer muskler som gjør at man får høyere BMI uten at man er overvektig. Det er derfor viktig å ikke se på disse måleinstrumentene som fasitsvar på om du er innenfor normalen.

Du er en aktiv jente, men en kompakt beinbydgning og mye muskler. Jeg kan tenke meg at du rett og slett er en veltrent og muskuløs jente, og slettes ikke er overvektig. Jeg tenker du er perfekt slik du er!

For å få et klart svar på dette kan du gjerne ta en prat med helsesøster på skolen din. Helsesøster har din vekte og høyde kurve fra du var liten jente, og kan si noe om hva som har vært og er normalt for deg.
Der kan du også få trygge råd om kosthold og hva du kan gjøre dersom du trenger å gå ned eller opp i vekt uten at det går ut over helsen din.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Zelda om kroppspress

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Opplever du mye kroppspress? Hva gjør det med selvtillitten og selvbildet ditt? Ikke sammenlikne deg men andre, men sett pris på alle de gode egenskapene DU har.

Les mer

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene