Hopp til hovedinnholdet

Jeg har gått ned i vekt. Hva er galt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er ca170 høy, akkurat nå veier jeg 50kg. I vinter veide jeg ca53. jeg tenker veldig mye på mat, trening, kalorier og kosthold. jeg trener vanligvis hver dag, men nå i den siste måneden har jeg hatt vont i musklene flere dager etter økter, mistet motivasjonen, og har ikke energi. får vont i beina bare av å gå opp noen trapper. Jeg tenker hele tiden på at jeg ikke skal spise får mye. jeg har også mistet mensen. hva er galt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg blir bekymret for deg når jeg leser det du skriver. Det er helt tydelig at du ikke får i deg nok mat ettersom du har gått ned i vekt og mistet menstruasjonen. Dette kan bli veldig farlig for kroppen og helsen din. Det kan være du er på vei inn i en spiseforstyrrelse. Det er svært viktig at du får snudd situasjonen raskt. Jeg ønsker at du tar kontakt med foreldrene dine, eller helsesøster på skolen og forteller eller viser det du har skrevet her. Det kan bli for vanskelig å snu det selv. 

Det er ikke så rart at du er sliten. Kroppen din er sannsynligvis i en spareblussmodus. Det betyr at den sparer på energien for å holde de viktigste organer i gang. Når du trener i en slik situasjon bryter du ned kroppen og musklene.

Jeg legger ved flere artikler som jeg synes du bør lese igjennom. 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Hvor mye trening er nok - og for mye?

Mann som løper(colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser