Hopp til hovedinnholdet

jeg har hatt anoreksi, sliter fortsatt med tanker om mat, hva gjør jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har tidligere slitt med anoreksi og har vært innlagt . Jeg ble "frisk" etter hvert, men har alltid slitt med at tankene om mat ikke forsvinner, og det synes jeg er så fryktelig vondt fordi det påvirker meg veldig mye i hverdagen. Jeg har flere ganger etter anoreksi begynt å overspise. Jeg har ønsket hjelp lenge, men fikk avslag på henvisning til psykolog. En stund har jeg tatt avføringsmidler.Har forsøkt å kaste opp, men det eneste som skjer etter en halv time med forsøk, er at nesa renner, tårene fosser, men alt som kommer ut er slim, masse. Hvorfor skjer dette? Og hvorfor kommer ikke maten ut? Mens jeg brekker meg tvinger jeg fingrene nede fortsatt, slik at jeg brekker meg om og om igjen, men det virker ikke. Så i det siste har jeg overspist, men spyttet maten ut, altså alt sammen. Gjør det noe så lenge det kun er det usunne maten jeg gjør det med? Da slipper jeg kaloriene fra overspisingen. Men er det sant at slimhinnene likevel tar opp noe av kaloriene/sukkeret?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år.

Jeg anbefaler deg å søke om hjelp på nytt. Du beskriver mange spiseforstyrrede tanker og handlinger. 

Når du strever slik du gjør med tanker og handlinger som er spiseforstyrret har du krav på behandling i spesialisttjeneste. I de nasjonale retningslinjene for tidlig oppdagelse og behandling av spiseforstyrrelse står dette beskrevet. 

Kognitiv behandling kan være en aktuell behandling for deg nå. Den er rettet mot tankene og kan hjelpe deg å sortere og tenke annerledes om mat og kropp. Denne type behandling kan du søke om via fastlegen din på de fleste regionale nivå i Norge. I helse sør/øst kan du få denne type behandling på Ullevål sykehus.

Når du stikker fingrene i halsen og du ikke kaster opp er det kroppen som passer på at du ikke kvitter deg med næring. Å kaste opp maten vil kunne føre deg til en ny spiseforstyrrelse og det blir derfor viktig at du fremover jobber mot å kaste opp. 

Det er veldig viktig at en som tidligere har slitt med spiseforstyrrelser får på plass regelmessige måltider med tilstrekkelig mengde mat. Dette beskytter mot å utvikle nye spiseforstyrrelser som bulimi og overspisingslidelse. 

Kroppen er smart og vil ta til seg så mye næring som er mulig for den. Den vil derfor kunne ta til seg næring av noe av maten du tygger og spytter ut. 

Jeg anbefaler deg på det sterkeste å ta kontakt med fastlegen din. Du kan vise han/henne dette innlegget og be om en ny henvendelse til spesialisttjenesten. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Myter og fakta om spiseforstyrrelser

En ert på en tallerken (www.colourbox.com)

Det er mange myter om spiseforstyrrelser. Her får du informasjon om hva som er sant og usant.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold